Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Maslačak – med, sirup, čaj

Maslačak je biljka zubastih listova i lepog zlatno-žutog cveta, koja se nalazi svuda. Raste po livadama, parkovima, pored puta… Lekovita je i jestiva, tako da se osim za lečenje koristi i kao dodatak jelima. Biljka se u obe svrhe koristi cela, i koren, i listovi, i cvet.
Maslačak cveta od marta do maja, a njegovo lišće sadrži puno vitamina C, vitamin B i gvožđe. Od maslačka može da se pravi čaj, koren može da se jede sirov i kuvan, kao i stabljika.

Rasprostranjen je gotovo svuda.Nalazimo ga na livadama, travnjacima, pokraj staza, po baštama kao korov, u nizijama i planinama.I malo dete zna za žuti cvet maslačka.Mladi listovi su jedno od najbogatijih divljih povrća vitaminom C. Zatim sadrži oko 6 mg provitamina A u 100 g, vitamine B1 i B2 i značajne količine minerala. Pored lista upotrebljava se i koren maslačka, vađen u proleće ili jesen i koristi se kuvan, slično krompiru ili sirov, isečen na tanke kriške. Sitno isečen, prosušen i pržen može da posluži kao zamena za kafu. Od listova se pripremaju čorbe, variva, a i sveža salata. Kada u rano proleće ioristimo mlado lišće i.. koren maslačka, začinjene uljem i limunovim sokom posle 4 sata stajanja, kao vitaminsku salatu, ujedno čistimo krv, podstičemo mokrenje i odstranjujemo bolove žuči i jetre. Svež sok od maslačaka deluje blagotvorno kod bolesti bubrega, mokraćne bešike, kod malokrvnosti, nesanice,glavobolje i čireva i takođe čisti pluća, želudac i creva. Koren maslačka sadrži veću količinu inulina (u suvom korenu do 40%) tako da je mlada biljka dragoceno povrće za dijabetičare.

Koren maslačka se vadi u jesen ili u rano proleće (pre nego što biljka procveta), opere se od zemlje, očisti od natrulih delova i suši ceo na suncu, ili na promaji u hladu.
Maslačak sadrži gorke sastojke – smole, triterpene, fitosterole, flavonoide, fenilkarbonske kiseline, mineralne materije, naročito kalijum (u suvom listu oko 4%). U proleće koren maslačka sadrži oko 2% inulina, a u jesen i do 40%. Aktivni sastojci maslačka povećavaju izlučivanje žuči i mokraće, stimulišu apetit, povećavaju sekreciju želudačnog soka, deluju protiv upala, smiruju grčeve glatke muskulature i regulišu razmenu materija.
U eksperimentima na životinjama utvrđeno je da alkoholni ekstrakt cele biljke povećava izlučivanje žuči za preko 40%, dok gorka jedinjenja iz maslačka stimulišu varenje hrane. Uočen je i blagi laksativni efekat.

Maslačak se koristi pre svega kao:
– gorko sredstvo kod poremećaja izlučivanja žuči
– za poboljšanje apetita i kod lošeg varenja
– sastojak čajeva za povećanje izlučivanja mokraće
U nekim ispitivanjima potvrđeno je da je efekat maslačka jači nego kod drugih biljnih diuretika ( herbe rastavića, ploda kleke…).

Tradicionalno se maslačak upotrebljava i kod reumatskih oboljenja, a njegov se efekat objašnjava umerenim protivupalnim delovanjem koji biljka ispoljava. Takođe se u narodnoj medicini koristi za čišćenje krvi i kožna oboljenja. Osim čaja maslačka u ove svrhe se koristi i isceđen sok sveže biljke.

Za lučenje žuči
1-2 kašičice osušene i usitnjene herbe sa korenom maslačka preliti šoljom hladne vode, zagrejati do ključanja, skinuti sa vatre, poklopiti i posle 10 minuta procediti. Ujutro i uveče trebalo bi piti po solju čaja tokom 4-6 nedelja, što će stimulisati lučenje žuči.

Od maslačka čak možemo koristiti tvrde cvetne pupoljke kao svež dodatak salatama ili ih kiseliti za zimu. Veliki letnji listovi, kao i cvetovi, koje ne upotrebljavamo za jelo, služe za pripremanje čajeva.

Med od maslačka
Od cvetova maslačka se pravi izuzetno ukusan i lekovit med: otvorene cvetove okrenute nagore, ređati u teglu da pokriju dno i posuti ih obilno šećerom. Tako ređati red po red do vrha tegle. Pokriti otvor tkaninom i staviti na sunce. Ne sme da se meša, a kad počne da se pretvara ujednoličnu masu (nakon 10-15 dana) uneti teglu unutra i ostaviti da se cela masa pretvori u med i požuti. Tada se iscedi kroz gazu i ponovo stavi u teglu.Med od maslačaka se uzima ujutru na prazan stomak no jedna kašičica. Preporučuje se onima koji imaju probleme sa krvotokom i žuči.

Maslačkov čaj pomaže u terapiji malokrvnosti, reume, neredovne menstruacije i kamena u žuči.

Čaj od lista maslačaka
Kuvati 10 grama suvog lista maslačaka u 2,5 dl vode i ostaviti da odstoji 12 sati.Dodati supenu kašiku meda i kuvati pet minuta.
Piti ujutru na tašte po jednu manju šoljicu a ostatak piti u toku dana u gutljajima.

Čaj od suvog korena maslačaka
1 kašika usitnjenog korena
1/2 l vode
Kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta. Posle petnaestak minuta se procedi i pije nezaslađen, nekoliko puta dnevno. Ovaj čaj čisti organizam i pomaže u borbi protiv celulita i debljine.

Sirup od maslačka
3-4 pune šake svežih cvetova maslačka
2 1 vrele vode
1,5 kg šećera
2 limuna
Prokuvati, procediti i dok je tečnost još topla dodati šećer, po mogućnosti smeđi, i sok limuna.
Kuvati na tihoj vatri, uz stalno mešanje, dok se ne dobije gusti sirup. Čuvati u teglicama i uzimati po 1 kašiku pre svakog obroka.
Ovaj sirup jača organizam, reguliše varenje i popravlja apetit.

Lekovita rakija
Staklenu litarsku flašu napuniti naseckanim maslačkom, (uzeti celu biljku), a zatim nasuti domaću rakiju. Uzimati po 15 do 20 kapi, 3 x dnevno.
Na ovaj način koristimo lekovitost biljke tokom cele godine.

UPOZORENJE

Ni u konzumiranju ove biljke ne treba preterivati, jer velike količine mogu da dovedu do trovanja. Mladi listovi su potpuno bezopasni.

cajeviza.net