Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Celer i limun kao lek za holesterol i pritisak – recept

Sok od celera i limuna – Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih lekova koje nutricionisti preporučuju onima koji imaju visok holesterol i povišen krvni pritisak jeste sok od celera i limuna.

Celer i limun recept

4 cela struka celera sa lišćem – ½ limuna. Operite limun jabukovim sirćetom ili sodom bikarbonom, a zatim isecite na male kriške. Celer očistite i operite jabukovim sirćetom a zatim ga fino usitnite. Sve sastojke stavite u sokovnik i dobijenu količinu soka popijte za jedan dan. Sok od celera i limuna možete razblažiti sa malo vode. Ovom soku takođe možete dodati i sok od 1 jabuke, 1 šargarepe ili 1 parčeta đumbira, poboljšaćete ukus a biće isto tako efikasan protiv holesterola.

Terapijski gledano, listovi celera su mnogo aktivniji od korena. Ako želite da koristite koren celera, ekstrahujte sok od samlevene i miksirane biljke. Prema studiji institucije Chicago University efekat celera je da snižava nivo holesterola za 7 jedinica. Za postizanje ovakvog efekta, potrebno vam je samo 2 struka zelenog celera dnevno. Štaviše, celer će povećati lučenje žučnih kiselina, koje doprinose eliminaciji holesterola.

izvor:cajeviza.net