Wednesday, April 24, 2024
ZDRAVLJE

Sok od šargarepe priprema, uticaj na zdravlje i mršavljenje

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća koje je bogato beta karotenom i koja odlično utiče na poboljšanje vida i uopšte na celokupno zdravlje. Najzdravije je da se pije sok od šargarepe koji vrlo lako možete napraviti sami i koji sadrži u sebi skoro sve vitamine. Umesto soka od šargarepe mnogi ovo povrće konzumiraju u čorbama, ali bitno je znati da ona kuvanjem gubi svoja dragocena svojstva dok sok od šargarepe sadrži sva potrebna.

Za šta je dobar sok od šargarepe

Sok od šargarepe je odličan saveznik zdravlja i to baš zato jer utiče na lečenje mnogih bolesti. Pa tako, ovaj sok se preporučuje i zdravima i bolesnima. Ovaj sok uspešno smiruje kiselinu u želucu, dobar je za lečenje kandide, heliko bakterije pa čak i kao lek protiv raka. Ne može da optereti želudac ali je isto tako bitno da se sok od šargarepe pije u umerenim količinama jer može da preoptereti jetru. Dnevna doza za odrasle osobe je pola litra koje bi trebalo da se držite jer se može desiti da i od velike količine počne koža da vam postaje žućkasta. Sok od ovog povrća je odličan za vid, utiče dobro na oštećen i preventivno utiče na dobar vid. Često se kaže kako je sok od šargarepe pravi čudotvorac kada su lepota i zdravlje u pitanju.

S obzirom da je šargarepa puna kalijuma, ovaj sok pozitivno utiče i na kardiovaskularne bolesti jer podstiče izbacivanje tečnosti. Isto tako, sok od šargarepe dobar je i za one koji imaju slabu pigmentaciju i koji na suncu ne mogu da pocrne. Ovaj sok je pun vitamina, magnezijuma, bakra i cinka takođe. Takođe, ovaj sok je odličan u slučajevima anemije, tada je poželjno da se pije oko 3 decilitra svaki dan. Zatim kod pojava glista kod dece kao i kod raznih crevnih oboljenja. Dobar je i za gustinu koštane materije što je samo još jedan razlog zašto bi trebalo da ga uvrstite u svakodnevno piće.

Sok od šargarepe priprema

Pripremiti sok od šargarepe nije nikakva filozofija, a nije ni skupo. Treba vam kilogram šargarepe, dve i po kesice limuntusa, oko 250 grama šećera i 4 litra vode. Prvo oljuštite svu šargarepu i isecite je na kolutove i stavite je da se kuva u dva litra vode. Kada se skuva, ovo povrće dobro izpasirajte a zatim vratite u lonac sa vodom u koji ste je kuvali. Zatim, dodajte dve i po kesice limuntusa, šećer koji ste pripremili i još dva litra vode. Sve ovo zajedno kuvajte još pola sata. Za sok od šargarepe će vam biti potrebne sterilisane staklene flaše u koji ćete sok sipati još dok je vruć.

Ostavite ga tako da se ohladi a flaše zamotajte u neku krpu. sačekajte dok se sok od šargarepe skroz ne ohladi u flašama, nakon toga ga možete odložiti na neko tamno mesto.

Takođe, sok od šargarepe možete napraviti mnogo brže, za nekih 10 minuta. Sve što vam je potrebno su dve do tri očišćene šargarepe koje ćete staviti u blender. Po želji, možete dodati i jabuku, celer ili neko drugo voće ili povrće. U ovaj sok se šećer ne dodaje i slobodno ga možete davati i deci jer predstavlja pravu vitaminsku bombu.

Sok od šargarepe i jabuke

Postoje razne varijacije kada je ovaj sok u pitanju. Pa tako, on se lepo kombinuje sa jabukom i pomorandžom a isto tako se često koristi i u mnogim dijetama, dakle za mršavljenje. Sigurno ste primetili da skoro u svim vitaminskim miksevima uvek ide i šargarepa? To je baš zato jer se ovo povrće najbolje kombinuje uz sve.

U narednim redovima pročitajte recept kako da spremite sok od šargarepe i jabuke.

Potrebno vam je pet šargarepa i dve jabuke. Očistite šaragrepe i jabuke i iscedite sok, odnosno pripremite ih u sokovniku. Sok možete služiti odmah. Takođe, postoje varijante i šargarepa i peršun kao i šargarepa, cvekla i spanać pa čak i kombinacija sa slatkom paprikom. U kombinaciji sa pomorandžom, način spremanja je isti kao i kod kombinacije sa jabukom.

cajeviza.net