Friday, March 29, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Suvo groždje : 12 fantastičnih efekata na zdravlje

Suvo grođže se pravi tako što se obično grožđe suši na suncu ili u sušari. Rezultat ovog procesa su osušene grožđice zlatne, zelene ili crne boje koje imaju brojne benefiti po zdravlje, a i veoma su ukusne. Suvo grođće se koristi u kulinarstvu, za pravljenje kolača i dezerta širom sveta. Takođe se dodaju u sokove, grickalice i torte.

Pogledajmo najbitnijih 12 zdravstvenih koristi ovog fantastičnog dara prirode:

1. Zatvor

Suvo grožđe nabubri u krvi zahvaljujući telesnim tečnostima. Ovo pomaže hrani da lakše i brže prođe kroz creva i donosi veliko olakšanje ako imate opstipaciju. Suvo grožđe sadrže nerastvorljiva vlakna koja umanjuju simptome zatvora, pomažu kod meke stolice i ublažavaju dijareju.

2. Dobijanje na težini
Suvo grožđe je jedan od najboljih i najzdravijih načina da se prirodno ugojite, jer sadrži fruktozu i glukozu koji daju energiju. Obično ih koriste sportisti i bodi bilderi kako bi dobili više energije ili više kilograma, a istovremeno izbegavaju unos nezdravih masnoća. Suvo grožđe sadrži mnogo vitamina, aminokiselina, minerala, selena, fosfora, nutrijenata i proteina i na taj način poboljšava rad imunog sistema.

3. Prevencija protiv raka

Suvo grožđe je bogato katehinima, poznatim kao polifenolnim antioksidansima u krvi. Ovo vam pomaže u uništavanju slobodnih radikala i poboljšavnju rada svih organa i zdravlja ćelija. Slobodni radikali dovode do razvoja kancerogenih ćelija. Uvođenjem suvog grožđa u ishranu povećavate nivo jakih antioksidanasa i tako sprečavate nastanak raka ili usporavate njegov razvoj ako ga već imate.

4. Hipertenzija

Odavno se smatra da suvo grožđe smanjuje krvni pritisak i poboljšava srčano zdravlje. Suvo grožđe zaista može sniziti krvni pritisak, odnosno redukovati hipertenziju. Ovo svojstvo suvo grožđe ima zbog visokog nivoa kalijuma koji pomaže u smanjivanju pritiska u krvnim sudovima i snižava krvni pritisak. Takođe sadrži dijetetska vlakna koja smanjuju krutost krvnih sudova i hipertenziju.

5. Dijabetes

Suvo grožđe smanjuje nivo insulina u krvi nakon obroka kod ljudi obolelih od dijabetesa. Dosta pomaže u apsorpciji šećera i čini njegov nivo stabilnim i na taj način smanjuje zdravstvene komplikacije koje izazivaju oba tipa dijabetesa. Ovo takođe pomaže u regulaciji nivoa leptina i grelina, što dosta pomaže u regulisanju osećaja gladi. Zato je vrlo korisno za državnje zdrave dijete i sprečavanje prejedanja.

6. Anemija

Suvo grožđe je bogat izvor gvožđa koje pomaže u lečenju anemije. Takođe je bogato i kompleksom vitamina B, koji je neophodan za formiranje novih krvnih zrnaca. Suvo grožđe ima i visok nivo bakra koji je od ključnog značaja za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

7. Grip

Suvo grožđe uništava patogene mikroorganizme i ima antibiotska i antioksidantna svojstva, što može izlečiti grip i pomoći u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

8. Suvo groždje za potenciju

Suvo grožđe stimuliše libido i podstiče seksualno uzbuđenje, jer sadrži arginin. Ovo je vitalni nutrijent za lečenje erektivnih disfunkcija, što povećava šanse za začeće i veću proizvodnju spermatozoida. U Indiji, mladi i mladošenji se daje po čaša prokuvanog mleka sa suvim grožđem i šafranom pre prve bračne noći kako bi iskusili sjajno seksualno iskustvo i imali „viška energije“.

9. Acidoza

Acidoza je povećana toksičnost krvi ili gasova u disajnim organima što može biti vrlo štetno za organizam. Ovo uzrokuje mnoge zdravstvene probleme poput opadanja kose, srčanih oboljenja i oštećenja unutrašnjih organa, artritisa, gihta, kamena u bubregu, čireva, kožnih oboljenja, benignih tumora i čak i karcinoma. Suvo grožđe sadrži kalijum i magnezijum, koji su najveći prirodni borci protiv acidoze – neutrališu kiseline u telu i drže acidozu pod kontrolom.

10. Zdravlje kostiju

Kalcijum u suvom grožđu je jedan od vitalnih elemenata za zdravlje kostiju. Takođe sadrži i bor, koji je neophodan za formiranje koštane mase i apsorpciju kalcijuma. Bor pomaže u prevenciji osteoporoze tokom menopauze i odličan je za kosti i zglobove. U suvom grožđu takođe postoji visok procenat kalijuma koji ojačava kosti i potpomaže stvaranje koštane mase.

11. Za lice

Suvo grožđe vam može pomoći da vam oči budu blistavog sjaja, sprečava kvarenje zuba i smanjuje karijes. Odličan je izvor vitamina A koji je dobar za zdravlje očiju i bolesti vida. Ovo vam može dati i zdravu, lepu kožu lica jer sadrži resveratol, antioksidans koji usporava proces starenja kože. Suvo grožđe sadrži kalijum, magnezijum, fosfor i gvožđe koji potpomažu krvnu cirkulaciju u koži i dovode do sjajnije kože.

12. Zdravlje kose

Suvo grožđe sadrži visok procenat gvožđa, što podstiče zdravu cirkulaciju. Cirkulacija i dotok krvi u kožu glave su vitalni faktor za raskt kose, jer stimulišu rad folikula dlake. Takođe su odličan izvor vitamina C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

cajeviza.net