Tuesday, March 19, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Ova biljka Liječi dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju, čisti krvotok i bubrežne kamence

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su bosiljak negovali kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za liječenje mnogih bolesti – dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu. Prvi pisani dokument o bosiljku je star 4.000 godina i potiče iz starog Egipta.

Riječ bosiljak potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izrazile poštovanje prema ovoj biljci. Kod starih rimljana se govorilo da će muškarac zauvjek voljeti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka. U Indiji je označavan kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi se neke vrste bosiljka koriste za liječenje dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija.

Snažan antioksidans

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva.

Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, šite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.

Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove

U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet.

S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak u kulinarstvu

Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.

Od svježe nasjeckanog bosiljka s bijelim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput tjestenine, pirinča i brusketa.

Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert.
Isjeckajte bosiljak i pomiješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svježeg bosiljka, mocarele i paradajza.

Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.

Izvor: b92