Thursday, March 28, 2024
TOP VESTZDRAVLJE

Karanfilić kao lek za holesterol, mršavljenje, zubobolju, opadanje kose

Lekovita svojstva karanfilića

Karanfilić se koristi kao začin u raznim tradicionalnim kuhinjama širom celog sveta. Zahvaljujući jakoj aromi, karanfilić se koristi u samom kuvanju i kao dodatak raznim jelima. Osim toga, karanfilić je poznat po tome da je bogat nutrijentima i da ima lekovita svojstva. Ovde navodimo neke od brojnih benefiti karanfilića za zdravlje.

Bogat je nutrijentima

Karanfilić sadrži velike količine minerala, proteina, gvožđa, ugljenih hidrata, kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlorovodonične kiseline. Istraživači su utvrdili i da je karanfilić vrlo bogat prirodnim antioksidansima. Takođe sadrži vitamine A i C, mangan i dijetetska vlakna.

Biljka karanfilić

Kao što smo već pomenuli, biljka karanfilić se prvi put pominje u sedmom veku kada je pomoću ove biljke suzbijana kuga. Veliki prorok i lekar Nostradamus prvi je otkrio lekovita dejstva ove biljke. Naime, dok je obilazio obolele, Nostradamus je u ustima uvek držao pupoljak karanfilića za koji danas mnogi tvrde da ga je spasao od bolesti. Ne može se zasigurno tvrditi da je ova biljka u to vreme imala toliku moć protiv tada najgore bolesti, zbog čega mnogi pretpostavljaju da je Nostradamus samo imao jak imunitet.

Karanfilić kao začin

Karanfilić ima zaista široku primenu kao začin. U kulinarstvu se odlično kombinuje i sa kompotima a i sa pečenjem. Ovaj začin se pečenju obično dodaje kako isto ne bi teško palo na želudac i olakšava probavu a takođe, mnogi kuvari ga čak dodaju i u hleb. Ovaj začin je obavezan sastojak skoro svih kompota gde se dodaju celi komadi dok kada su u pitanju slana jela, karanfilić se dodaje u prahu i to na vrh kašike.

Karanfilić kao lek protiv protiv zubobolje

Karanfilić pomaže kod zubobolje na tri načina, donosno u njegova tri oblika. Ako vas zubobolja zatekne na mestu gde ste daleko od stomatologa, uzmite malo praha karanfilića i pospite oko desni blizu zuba koji vas boli. Pre toga isperite usta slanom vodom.

Takođe, delotvorniji recept protiv zubobolje je da uzmete komad karanfilića i da ga stavite na zub. Kako omekšava tako pokušajte da ga stisnete zubima kako bi svi dobri sokovi izašli iz njega. Treći oblik za lečenje zubobolje je ulje karanfilića koje se kombinuje sa maslinovim uljem i koje se zajedno stavlja na vatu. Kao i u prvom procesu prvo usta isperite slanom vodom a zatim natopljenu vaticu stavite na zub koji vas boli.

Lan i karanfilić za čišćenje organizma

Kombinacija lana i karanfilića najbolje je što možete da uradite za sebe ako želite da očistite organizam od parazita. Potrebna su vam 10 grama karanfilića i 100 grama semena lana. Kada sve to izmiksate potrebno je da ovu smesu uzimate svako jutro pre doručka uz čašu tople vode. Ova kombinacija se uzima tri dana a onda se opet tri dana pravi pauza. Nakon što prođu tri dana ponovite proces uz pauze i tako sve do mesec dana

Nemojte da se iznenadite ako vas spopadne svrab ili iznenada dobijete osip, sve je to normalno jer su to prvi znaci da je organizam počeo da se čisti i zato malo burno reaguje.

Poenta kod uzimanja lana i karanfilića je to da se ova smesa dugo nakon unošenja zadržava na crevima gde ima najviše parazita. Zadržavanjem, kombinacija karanfilić i lan bukvalno tera parazite i toksine iz vašeg organizma. Upravo zato se ova mešavina pokazala kao veoma efikasna za čišćenje organizma.

Karanfilić za mršavljenje

Što se tiče mršavljenja, u kombinaciji sa cimetom i đumbirom, karanfilić vrlo brzo daje rezultate. On inače prirodno ubrzava metabolizam zbog čega bi ovu biljku trebalo da uvrstite bar kao obavezni začin jelima. Kako karanfilić tačno utiče na mršavljenje?

Pomešajte 30 grama đumbira, karanfilića i cimeta. Ovu smesu razmućenu u čaši vode uzimajte svako jutro pre doručka. Razliku ćete posle određenog perioda sigurno primetiti. Ono što je bitno da se naglasi kada je mršavljenje uz karanfilić u pitanju, je to da ova terapija ne sme da se pije duže od mesec dana.

Karanfilić kao lek za holesterol

Ako imate problema sa povišenim holesterolom, zaboravite na lekove i primenite ovaj provereni recept. U 2 litra vode potrebno je da potopite 5 grama nesamlevenih klinčića koje ćete ostaviti tako da stoje 2 do 3 dana. Bocu je potrebno da protresete nekoliko puta. Ovaj napitak od karanfilića koji je lek za holesterol, prema rečima onih koji su ga probali čini čuda. Njega treba da pijete svako jutro na prazan stomak, najbolje po jednu šolju. Obično za prve rezultate tj za početno oslobađanje od holesterola treba da se popiju dve flaše nakon čega se pravi pauza. Oni koji su probali karanfilić kao lek za holesterol tvrde da im sledeća tura nije bila potrebna jer problema sa povišenim holesterolom više nisu imali.

Karanfilić i rakija za kosu

Ukoliko imate problema sa opadanjem kose onda će vas zanimati kako da isti rešite u kombinaciji karanfilića i rakije. Potreban vam je jedan crni luk koji nećete ljuštiti i koji ćete iseći na četiri dela. Zatim, luk ostavite u tegli zapremine 800 grama pospite preko karanfilić i zalijte sve to komovom rakijom. Ovaj tonik je potrebno da odstoji od 25-30 dana i to na mračnom mestu. Nakon što ga procedite, spreman je za korišćenje.

Ova smesa se svaki dan utrljava u koren kose, i nemojte brinuti, oseća se isključivo miris karanfilić, ne rakije a još manje luka. Kosu možete prati kad i kako želite, ukoliko vam se masti češće, perite je svaki drugi dan, i budite sigurni da nećete poremetiti proces.

Poboljšava zdravlje probavnog trakta

Karanfilić efikasno leči mnoge probleme sa varenjem. Poznato je da karanfilić lako leči mučninu, loše varenje, nadutost zbog gasova, bolove u stomaku i lenja creva.

Primena kod karcinoma

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija karanfilića značajno pomaže u prevenciji karcinoma pluća, kao i karcinoma kože. Eugenol, jedna od glavnih komponenti karanfilića, pomaže u minimiziranju štetnih efekata zagađenja životne sredine koji često uzrokuju rak na nekom od organa za varenje.

cajeviza.net