Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIVIRALNO

Dva bambusa su simbol ljubavi i sretnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.

Bambus je vrlo interesantna biljka koju često uzgajamo kao vrtno bilje. U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusova drva (u Japanu čini većinu šume) gdje se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća, mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za pušenje.

Također, pupoljci bambusa koriste se u prehrani. No, simbolika bambusa potiče nas na duboke i praktične životne lekcije. Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva.

Bambus je simbol sreće i jedan od simbola Nove godine u Japanu. Slika snijegom pokrivenog bambusa predstavlja sposobnost da se pokrenemo nakon doživljene nevolje. Po zimi gust snijeg savija bambus sve dok ne postane težak, tada počinje padati s njega i bambus se ponovno uspravi i time sav snijeg otrese sa sebe. Bambus je podnio težak teret snijega, ali na kraju imao je snage pokrenuti se!

Zvuk bambusovog lišća po vjetrovitom danu pomalo zvuči kao šuma smijeha (ako upotrijebite maštu :))… to je vrlo umirujući zvuk. Sam bambus također je povezan s razigranošću obzirom da je bio korišten naraštajima u tradicionalnoj izradi japanskog zmaja, umjetnosti te izradi tradicionalnih lutaka. Općenito je poznata važnost nasmijanosti i zaigranosti što i danas moderna znanost dokazuje da ti elementi imaju važnu ulogu za naše pozitivno mentalno i fizičko zdravlje.

Ne trebate biti savršeni… trebate biti samo otporni i fleksibilni. To je najveća lekcija iz bambusa!

Kad se daruje u Japanu, bambus se poklanja zato što je simbol predanosti i iskrenosti. U kući je bambus simbol dugovječnosti i dobrog zdravlja.

Po japanskom feng shuiju, bambus je najbolja biljka koju možete uzgajati u kući. Vjeruje se da je bambus biljka sreće između ostalog i zato što u sebi sadrži svih pet elemenata: drvo, zemlju, vodu, vatru i metal.

Dva bambusa su simbol ljubavi i sretnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.

Izvor: atma.hr