Friday, April 19, 2024
KUJNATOP VESTI

Urmašice – Hurmašice posne

izvor:Lako je kuvati

Potrebno Vam je:

500 g brašna, 200 g pšeničnog griza, 250 ml vode, 125 ml ulja, 25 g kvasca – 1/2 parče, prstohvat soli, prstohvat šećera po želji narendana kora od jednog limuna.

Za prženje: 400-500 ml ulja.

Za preliv-šerbet: 750 ml vode, 500- 600 g šećera i jedan naseckani limun.

Priprema:

U 250 ml mlake vode izmrvite kvasac i dodate šećer. Kada se kvasac istopi dodate ulje zatim pomešano brašno sa grizom u koje ste dodali prstohvat soli i narendanu koru limuna.

Pokrijete krpom i ostavite na toplom da odstoji 30-40 minuta.

Zatim oblikujete urmašice možete odmah, ja ih prvo podelim na loptice 30-35 a zatim oblikujem oklagijom, možete ih oblikovati na rendalici ako Vam je tako lakše. Ukoliko želite možete dodati orah u sredini urmašice. Ne čekate da odstoji odmah pecite u predhodno zagrjanoj rerni. Uključite na 250 stepeni čim stavite urmašice smanjite na 200 i pecite 20 minuta, sve zavisi kako peče vaša rerna. Čim ih izvadite iz rerne pržite ih u vrelom ulju da porumene, okrenite treba da se isprže sa svih strana. Pržite manji broj urmašica kako bi se bolje ispržile sa svih strana najviše 5. Šerpa u kojoj pržite neka bude dublja i manja.

Pripremite preliv od vode i šecera kada proključa dodajte limun i isljučite. Prelijte vruće kolače toplim prelivom.

Možete ih prebaciti u manji pleh ili kao ja u vatrostalnu činiju kako bi bolje upile. Okrenite ih da upiju preliv sa svih strana.

Sve ovo možete raditi i sa duplom količinom dobićete 70 većih urmašica ili do 100 manjih.

Prijatno!