Friday, March 29, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Sok od cvekle – 9 razloga zašto ga piti!

Cenili su je još pre 4000 godina i dan danas je u vrhu liste superhrane. Naravno, ono što odbija ljude je obično njen “zemljani” ukus, ali ona to sve nadoknađuje svojim blagotvornim dejstvima.

Donosimo vam devet razloga zbog kojih biste sok od cvekle trebali piti češće. Takođe, donosimo i odličan recept pomoću kojeg ga možete i sami napraviti.

1. Sok od cvekle sadrži pigment betalain koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Zahvaljujući ovom sastojku, ovaj sok sprečava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma.

2. Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok. Istraživanja pokazuju da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.

3. Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju.

4. Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem telu da bolje reaguje na vežbanje.

5. Čaša soka od cvekle dnevno snižava visok krvni pritisak.

6. Ovaj sok povećava nivo gvožđa u krvi. Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Ovaj sok takođe poboljšava cirkulaciju.

7. Dokazano je da sok od cvekle poboljšava imunitet, a kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija.

8. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može ublažiti stres.

9. Sok od cvekle se već decenijama koristi kao prirodni lek. Ipak, za najbolje rezultate, bilo bi mudro da ga sami pravite te da izbjegavate kupovne varijante.

Sok od cvekle treba piti u količini ne većoj od 100 ml dnevno i to u trajanju od najviše mesec dana u kontinuitetu.

Nakon mesec dana, treba napraviti pauzu od par nedelja i ukoliko je potrebno, nakon pauze opet ponoviti konzumiranje soka.

Sok od cvekle uvek treba da pijete dok je svež. Ovaj sok, kada je pripremljen treba držati u frižideru najduže 24 sata i u okviru tog vremenskog intervala ga popiti. Nakon tog vremena, osobine sastojaka u soku se menjaju i gube prvobitne osobine.

U periodu kada svakodnevno konzumirate sok od cvekle, može doći do pojave crvene boje u mokraći ili stolici. To je normalna pojava i ne treba da vas uplaši.

cajeviza.net