Friday, April 19, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Divlji kesten protiv proširenih vena

Kesten je poznat kao biljka koja dobro liječi venozna oboljenja, prije svega proširene vene, hemoroide, tromboflebitis i slično.

Ova biljka uspješno utječe na smanjenje simptoma kod oboljenja vena, kao što su proširene vene, bol u venama, umor, otekline na nogama, edem i slično.

Sastojak koji blagotvorno djeluje na vene, a nalazi se u kestenu, zove se escin. Ovaj sastojak pozitivno djeluje na stabilizaciju zidova venskih krvni sudova pa time smanjuje otekline i bolove. Divlji kesten smanjuje upalne procese, povećava čvrstoću krvnih sudova, te povećava otpornost venskih kapilara i umanjuje propustljivost za tečnost, na taj način smanjujući opterećenje venskih krvnih sudova i oteklina.

Kesten također oslobađa od osjećaja težine u nogama, umanjuje bolove i grčeve.

Melem od divljeg kestena kojim se liječe vene jednostavan je za pripremu. U jesen uberite deset većih plodova divljeg kestena, pa ih što sitnije sameljite i stavite u manju staklenku. Samljeveni kesten u staklenci prelijte sa 2 decilitra alkohola, zatvorite staklenku i ostavite je na suncu 7 tjedana.

Nakon što je prošlo sedam tjedana uzmite staklenku i procijedite sadržaj u manju bočicu. Procijeđeni sadržaj iz bočice je potrebno svakodnevno utrljavati na oboljela mjesta.

narodnilijek