Saturday, April 20, 2024
TOP VESTZDRAVLJE

Mušmula lekovitost,  čaj,  kompot

Mušmula (Mespilus germanica) je grmoliko drvo koje može da naraste i do 8 m. Zovu je i divlja kruškica. Okrugli kruškoliki plodovi, u kojima je pet semenki, sa čašicom na vrhu, žutozelene do smeđe boje, mesnati su i jestivi nakon što odstoje i potamne. Zreo plod je aromatičan i slatko-kiselog ukusa. Mušmula potiče iz Azije, odakle je preneta u Evropu oko 200 godina p.n.e. Odomaćila se prvo u Grčkoj i Italiji, a zatim u čitavoj Evropi. Cveta od maja do juna.

Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje zatvora, neredovne stolice i drugih tegoba u varenju.

Nezrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj šupljini, kao stoje krvarenje desni, kod afti i drugih krvarenja, proliva, dizenterije i u svim slučajevima kad je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno dejstvo.

Lekoviti deo biljke

Beru se najpre zreli plodovi, zatim semenke, list, cvet, kao i nezreli plodovi koji se mogu čuvati u slami, da potpuno sazre. List se bere u proieće, a cvet za vreme cvetanja i suši se na vazduhu. Koru sa drveta treba skidati u proieće ili u jesen. Mušmula sadrži tanin, šećer, vitamin C, pektin, fosfor, kalijum, kalcijum.Sadrže samo 30 kalorija na 100 grama zrelih plodova.

Uzgoj mušmula je veoma jednostavan pošto ne zahtevaju veliku negu.Veoma su otporne na biljne bolesti pa čak i na biljne vaši koje napadaju lišće većine biljaka.Zbog ovoga možete biti sigurni da kupujete plodove koji nisu tretirani gomilom pesticida.

Lekovito delovanje mušmule

Mušmula je prirodni adstrigens, antidijaroik, antiskorbutik, laksativ. U nedostatku boljih sredstava, vredna je pažnje kod lečenja skorbuta. Podstiče rad pljuvačnih žlezda, efikasna je kod proliva. Mesnati deo mušmule dobar je laksativ. Preparati od ploda i lista zaustavljaju krvarenja, dok se u narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju obloge za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, zato se baš ne preporučuju za otapanje kamenaca u bubregu i bešici.Preporučivane su muškarcima kao sredstvo za bolju potenciju i zdravlje prostate.Bez obzira na lekovitost mušmula sa njima ipak ne treba preterivati jer veće količine pojedenih plodova mogu izazvati proliv.

Čaj od mušmule

Jedna kašika usitnjenih svežih zrelih plodova prelije se sa 2 dl vruće vode, poklopi i posle jednog sata procedi. Pije se 2 do 3 šolje čaja protiv proliva, a protiv krvarenja desni grgljajte i ispirajte usnu duplju više puta dnevno.

Čaj se može napraviti i od suvog lišća mušmule ali isključivo sakupljenog u vreme cvetanja.Čaj od lišća mušmule se upotrebljava za ispiranje grla i kao lek za upalu desni i usta.

Mušmula se uglavnom jede sveža i kao takva je i najkorisnija za organizam.Od mušmule se takodje mogu napraviti razne poslastice i zimnica: kompot, marmelada, liker i rakija.

Ukus se dobro slaže sa puterom, cimetom, karanfilićem, slatkom pavlakom, limunom, suvim grožđem i vinom pa se može dodati raznim receptima.

Kompot od mušmule

Očistite 1 kg mušmula, isecite na sitne komade, prelijte sa 1 kg šećera rastopljenim u pola litra vode, dobro izmešajte i kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri. Malo ohladite, sipajte u sterilizovane tegle i hermetički zatvorite. Uzimajte po 1 dl kompota što češće.

cajeviza.net