Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Nar ili šipka, voćka zdravlja – Liker od nara

Plod šipka sadrži značajan postotak voćnog šećera – 22%, bjelančevina 3,6% i masti 0,7%. Posebno je bogat vitaminom C – 1700 mg/100 g i on se kod šipka prilikom kuhanja ne uništava kao kod drugih čajeva. Zadržava se i nakon više sati stajanja. Zatim sadrži vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), vitamin E.

Vrlo je značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalijuma. Odlikuje se i bogatim sadržajem željeza, magnezijuma, fosfora i sumpora, zatim sadrži flavonide, tanin, voćne kiseline i pektine 25%.

Sjeme šipka sadrži tragove vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i oko 9% ulja. U ulju dobivenom iz klice nalazi se 47 mg alfa i beta tokoferola (vitamina E) na 100 grama.

Izraelski naučnik Michael Aviram utvrdio je da sok od šipka ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Njihove preliminarne studije pokazale su da je antioksidativni kapacitet soka od šipka bio čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitohemikalija: polifenola, tanina i antocijana.

Liker od nara:

Potrebno vam je 500 g nara, 250 g šećera i 1,5 l lozovače. Samleveni plod stavite u tegle širokog grla. Dodajte šećer i lozovaču, ostavite na suncu 2-3 dana, povremeno dobro protresite. Procedite i ostavite 30 dana na sobnoj temperaturi.

wikipedia.org