Friday, April 19, 2024
KUJNATOP VESTI

Brza čokoladna keks torta ukusna, kremasta i jednostavna

izvor:verinamalakuhinja

Sastojci: 600g keksa – oko 80 komada, 4 žumanceta, 6 kašika šećera, 2 kašike oštrog brašna, 1/2 l mleka za fil + ~200ml za potapanje keksa, vanilin ekstrakt, 100g čokolade, 125g margarina, šlag od čokolade – opcionalno.

Priprema: U činiji umutiti žumanca sa šećerom. Mutiti dok smesa ne postane gusta i bledo žute boje. Zatim dodati dve pune (ili tri ravne) kašike brašna. Pomešati mikserom dok se brašno ne sjedini. Dodati mleko sa vanilom, promešati i staviti na šporet. Kuvati dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. U toplu smesu dodati i čokoladu, mešati kako se čokolada topi i ostaviti da se puding ohladi.

U drugoj činiji penasto umutiti margarin. Dodati ohladjeni puding i sve zajedno dobro promešati. Fil je gotov.

U dubljem sudu zagrejati mleko, pa umakati keks (po par sekundi sa obe strane) i ređati na poslužavnik. Namazati preko filom. Ređati naizmenično keks – fil – keks – fil, dok se ne potroši sav fil. Odozgo premazati ostatkom fila ili čokoladnim šlagom. Ukrasiti po želji.

Dodatni savet: Ukoliko ste u žurbi, možete skuvati puding od čokolade, ohladiti ga, a zatim pomešati sa margarinom.

Mleko u koje ćete umakati keks treba biti mlako, kako bi ga keks brže upio, ali nikako vrelo, jer može otopiti fil. Pazite da ne držite keks isuviše dugo u mleku, jer će biti isuviše gnjecav i raspadaće se.

Pre serviranja tortu dobro ohladiti.