Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Da li znate da je čuvarkuća prirodni lek za mnoge bolesti – RECEPT

Čuvarkuća je mnogogodišnja biljka koja može narasti do 30cm. Što se tiče njenog preživljavanja u prirodi, ona je veoma otporna na visoke i niske temperature.

Otporna je i na sušu jer je unutrašnjost njenih listova ispunjena rezervama vode. Ova biljka može rasti skoro bilo gde – između kamenja, na kamenju, na različitim tipovima zemljišta, a neke rastu čak i na krovovima kuća. Takođe nije neuobičajeno da se uzgaja na terasi u saksiji.

Boja njenih listova može biti zelena, purpurna ili ljubičasta, a cvetovi koji se pojavljuju na vrhu su uglavnom crvene boje.

Ova biljka se koristila u tradicionalnoj medicini, ali su se moderna istraživanja fokusirala na polisaharide u soku čuvarkuće koji se povezuju sa efektima na imuni sistem, kao i tretman protiv raka.

Spoljašnja primena

Od brojnih lekovitih svojstava koje ima čuvarkuća, najpoznatije je da ona eliminiše višak masti iz uha. Uporedo sa tim, sok od lišća čuvarkuće je vrlo dobar lek za bolesti i povrede kože, rane, posekotine i opekotina. Lekoviti sok ove biljke se takođe dugo koristio za uklanjanje bradavica, kao i pega od sunca.

Upala uha

Uzmite nekoliko listova čuvarkuće i istisnite dve ili tri kapi u bolno uho. Ostavite tečnost u uhu na nekoliko minuta i zatim pustite da iscuri.

Unutrašnja primena

Kada se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada postaju veoma efikasni za upale u usnoj duplji. Sok ove biljke je vrlo dobar diuretik i ima i laksativan efekat. Čuvarkuća se koristi u slučajevima napetosti, nervoze i straha.

Za jačanje tela

Sameljite lišće čuvarkuće u mašini za seckanje i zatim ih stavite u plastičnu činiju i pomešajte s medom. Pomešajte dobro plastičnom ili drvenom kašikom dok se masa ne sjedini. Nakon toga mešavinu prespite u veću teglu i zatvorite je. Celu teglu zamotajte aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji na pet dana u frižideru.

Od šestog dana uzimajte dve (plastične) kašičice ove mešavine na prazan stomak i u narednih dvadeset minuta nemojte jesti ništa, samo popijte još malo vode.

cajeviza.net