Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Čaj za menopauzu

Tokom života žena prolazi kroz više razdoblja, a u svakom je važna njena samosvest u pogledu polnosti. Uz zdrav način života i pravilno korišćenje lekovitih biljnih preparata, žena će doživeti punu lepotu perioda polne zrelosti i lakše prebroditi razdoblje gašenja polnih funkcija i menopauze.

U telu žene u periodu oko menopauze nastaju promene koje su posledica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. U proseku, već nakon četrdesete godine života stvaranje hormona u jajnicima počinje polako da slabi, što se postepeno nastavlja do 45. godine. Od tada pa još otprilike 5-10 godina traje prelazno razdoblje, koje se u običnom govoru naziva klimakterijum. Lekari obično koriste reč perimenopauza za period promena pre prestanka samog krvarenja, uključujući i godinu dana nakon prestanka mesečnih krvarenja.

ČAJ ZA MENOPAUZU:

Dobro izmešati jednake delove preslice, bobica borovnice i valerijane. Dve kašike mešavine staviti u 3 šolje vrele vode i kuvati 30 minuta na laganoj vatri. Preko dana piti što topliji čaj za menopauzu.

SIBIRSKI ŽENŠEN

Iako posle menopauze jajnici više ne proizvode hormone, ostale žlezde s unutrašnjim lučenjem, kao što su nadbubrežne žlezde, preuzimaju u nekoj meri proizvodnju estrogena i drugih hormona. Da bi se podstakao njihov rad, uzimajte sibirski ženšen svakog dana tokom najmanje tri meseca. Možete da uzimate pola kašičice tečnog ekstrakta ženšena jednom dnevno ili 250 mg dva puta na dan ekstrakta koji sadrži glavni aktivni sastojak ženšena. Sibirski ženšen možete uzimati do 6 nedelja, ali ako patite od visokog krvnog pritiska, prethodno se posavetujte s lekarom.

SPREJ ZA LICE

Napravite ublažavajući aromaterapijski sprej za lice kao pomoć kad naidju talasi vrućine: 125 ml ružine vodice i 10 kapi eteričnog ulja lavande pomešajte u bočici s raspršivačem. Dobro protresite i čuvajte u frižideru. Poprskajte kad želite.

cajeviza.net