Brzi uštipci

izvor: Hanuma kocht

Sastojci: 2 Jaja, 1 velika šolja jogurta (350 ml), 1 kaškica sode bikarbone, otprilike 550-650 g brašna.

U jednu posudu sipajte jogurt i jaja, zatim dodajte kaškicu sode bikarbone i sa metlicom za snijeg dobro promiješajte. Polako dodajte otprilike ¾ količine brašna. Nek vam ostane 100-150 g brašna da ga dodate po potrebi. 2) Mijesite tijesto (rukom ili kuhinjskom mašinom) dok se ne počne odvajati od posude. Tad ga izvadite na pobrašnenu podlogu, jos malo ga mijesite i formirajte kuglu. Kuglu presijecite na 4 komada iste veličine. Svaki komad razvaljajte sa valjkom na otprilike 0,5-1 cm debljine i režite u oblik koji želite. Klasični oblici su trokutići ili roizvor: hanumakocht.atmb. Naravno možete ih praviti i u drugim oblicima.

U tavu sipajte ulje 1 cm dubine i dobro zagrijte. Kad se ulje zagrijalo, stavite prve uštipke i smanjite vatru (npr. sa 9 na 7) jer dobiju lijepšu boju i ne gore tako brzo. Ostavite ih da se malo napušu i nakon 2-3 min okrenite ih kad dobiju svijetlo smeđu boju.

Vadite ih na tanjir obložen kuhinjskim papirom da upije višak masnoce. Servirajte najbolje tople sa svježim sirom, kajmakom, nutelom itd.