Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Efikasna Dijeta sa suvim šljivama za mršavljenje

SUVE ŠLJIVE ZA MRŠAVLJENJE

Suve šljive su poznate kao voće koje poseduje mnoštvo lekovitih svojstava. Zahvaljujući obilju vlakana i ostalih lekovitih svojstava koje poseduju ove voćke regulišu rad creva, odlične su u borbi protiv povišenog holesterola, smanjuju nivo šećera u krvi, sprečavaju nastanak i razvoj kancerogenih ćelija, pozitivno utiču na zdravlje kostiju.

Ono što ih pogotovo čini zdravim i omiljenim voćem jeste što regulišu rad metabolizma zahvaljujući dijetetskim vlaknima.

Regulacija metabolizma dovodi do gubitka viška kilograma, tako da su ove voćke idealan izbor za sve one koji žele da smršaju.

Dijeta sa suvim šljivama je brza dijeta i pogodna je ukoliko u roku od 3 do 5 dana želite da se oslobodite viška kilograma. Ukoliko se budete pridržavali ove dijete uspećete da svaki dan skinete po 1 kilogram, što bi značilo da sveukupno možete skinuti i do 5 kilograma.

KALORIJSKA VREDNOST I SASTAV SUVIH ŠLJIVA

Suve šljive su vrlo hranljive, tako da ukoliko dnevno pojedete 5 ili 6 ovih voćki, to će biti sasvim dovoljno da u sebe unesete mnoštvo vitamina i minerala koji će pozitvno uticati na vaše zdravlje. Suve šljive vrlo brzo zasite, zato što u sebi sadrže visok procenat biljnog šećera koji ublažava glad. Pored toga dijetetska vlakna kojima ovo voće obiluje, ubrzavaju metabolizam podstičući na taj način gubitak kilograma. U 100 grama suvih šljiva nalazi se oko 278 kalorija.

Po rečima nutricionista, suve šljive se nalaze na vrhu liste od 24 voća, sa najjačim antioksidansnim delovanjem. U odnosu na ostalo suvo voće, suva šljiva ima dvostruko veću antioksidansnu moć. Suve šljive poseduju koncentrovan sorbitol i vlakna, te shodno tome imaju veći laksativni efekat od svežih šljiva. Šećerni alkohol ili sorbitol koji se nalazi u suvim šljivama, koristi se kao zamena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda za dijabetičare. Takođe, zahvaljujući dijetetskim vlaknima snižava se nivo holesterola u krvi i reguliše opstipacija.

Suve šljive predstavljaju pravu riznicu minerala kao što su: kalijum, kalcijum, gvožđe, obilje vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći i magnezijum. Od vitamina sadrže najviše vitamina A i B grupe. Plod suve šljive je vrlo bogat fitonutrijentima koji ojačavaju imunitet, neutrališu slobodne radikale i pomažu u očuvanju ćelija od oštećenja koja mogu prouzrokovati kancer.

DIJETA SA SUVIM ŠLJIVAMA

Suve šljive, kao što smo već spomenuli, uz pomoć prirodnih šećera, mogu brzo da nas zasite i odagnaju osećaj gladi, te ih to čini odličnom namirnicom za mršavljenje. Engleski istraživači su ustanovili da su suve šljive pravi izbor za sve one koji žele da se zdravo hrane i da se reše suvišnih kilograma. Oni smatraju da je šaka suvih šljiva na dan sasvim dovoljna zarad ubrzanja procesa mršavljenja.

Preporučeni dnevni unos suvih šljiva za vreme dijete jeste 6 plodova po porciji, jer ćemo na taj način snabdeti svoj organizam sa 25 g ugljenih hidrata i sa oko 15 grama šećera frutkoze i glukoze.

PRIMER JELOVNIKA ZA JEDAN DAN

Doručak:

6 suvih šljiva

Prepodnevna užina:

Jedna jabuka

Ručak:

Jedna viršla i kuvano jaje

Poslepodnevna užina

Isto što i za ručak

Večera:

Čaša niskomasnog jogurta.

Brza dijeta sa suvim šljivama namenjena je zdravim osobama, te ukoliko imate zdravstvenih problema ne započinjite sa ovako strogom dijetom. Ukoliko se odlučite da je držite, pod uslovom da ste zdravi, obavezno se konsultujte sa vašim nutricionistom.

Preporučeni period za držanje dijete sa suvim šljivama je između 3 i 5 dana. Ukoliko se budete pridržavali jelovnika svaki dan ćete smršati 1 kg, tako da krajnji ishod nakon pet dana dijete, može biti 5 kg manje.

Uz dijetu sa suvim šljivama prepuručuje se i dnevna fizička aktivnost u trajanju između 20 i 30 minuta. Možete izabrati bilo koji vid fizičke aktivnosti, bilo da se radi o trčanju, šetnji, brzom hodanju, vožnji biciklom. Ukoliko iskombinujete fizičku aktivnost sa dijetom, daleko su veće šanse da ćete se osloboditi viška kilograma.

DIJETA SA SUVIM ŠLJIVAMA ISKUSTVA I REZULTATI

Iskustva ispitanika pokazuju da ukoliko rešite da se viška kilograma oslobodite uz pomoć dijete sa suvim šljivama rezultati će biti vidljivi. Ispitanici navode da su se za vreme držanja dijete osećali odlično i da su svaki dan uspevali da skinu po jedan kilogram. Pored toga što su se pridržavali jelovnika, oni su svakodnevno i vežbali, ali bez preteranog napora. Neki koji su se odlučili za brzu dijetu sa suvim šljivama držali su je po mesec dana, ali uz pauze za vikend i uspevali su da skinu izmedju 8 i 10 kilograma. Takođe, pojedini ispitanici koji su držali ovu dijetu mesec dana korigovali su jelovnik, te su prve dve nedelje jeli šljive, jabuku, dva jajeta i jogurt, a nakon toga samo šljive, jabuku i jogurt, uz povremene pauze.

Iz iskustva ispitanika došli smo do zaključka da dijetu sa suvim šljivama vredi primeniti i da svako ko je drži treba da sluša svoj organizam i oseti da li mu dijeta prija ili ne.

Ne preporučuje se da se dijeta sa suvim šljivama drži duže od 5 dana, ali kao što smo već naveli, neki ispitanici su je držali i po mesec dana uz određene korekcije i osećali se dobro. Ukoliko ste u nedoumici da li da držite dijetu sa suvim šljivama ili ne, obavezno se posavetujte sa nutricionistom.

cajeviza.net