Saturday, April 20, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Cepkani prženi ajvar

slika:Milin Kuvar

Kako da napravite ajvar na jednostavan način, bez mnogo alata, konzervansa i muke.

Sastojci: 12 kg mesnatih crvenih paprika, 600 ml ulja, nekoliko kašičica soli (po ukusu), 2 kašike sirćeta, 2 kašike šećera, 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera, 4-5 čenova belog luka

Priprema:

Za početak, paprike operite. Pa ispecite na način na koji to inače radite – na ringlama, na vatri, na smederevcu… kako god. Ispečene paprike treba da su više crne nego crvene. Što ih bolje ispečete, to će biti bolji ajvar. Ispečene paprike stavljajte ili u kesu ili u veliki lonac i držite sve vreme poklopljeno da se paprike pare – to će pomoći kod ljuštenja. Što se bolje napare, to će se bolje ljuštiti.

E onda ih iscepkajte. Ne morate se previše truditi, već onako, samo da se razbiju. Zagrejte 2/3 ulja u loncu i u tako zagrejano ulje stavite cepaken pečene paprike. Počnite sa prženjem. Pržite ajvar i najbolje je da sve vreme mešate. Ako podelite količinu svakako će ići brže. Za ovu količinu paprika, podeljenu u dve šerpe, trebalo nam je oko sat ili sat i po vremena kuvanja.

Pred sam kraj kuvanja, dodajte začine. Kada je ajvar gotov, tj. kada se vidi dno šerpe, paprika se raspala i ajavr postao gust, tada dodajte preostalo ulje, umešajte i isključite.

Tegle ste prethodno dobro oprali i zajedno sa poklopcima stavili u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Vreo ajvar sipajte u vrele tegle. Sada imate dve opcije: ili da ih zatvorite i vratite u zagrejanu rernu na sat vremena ili da nalijete ulje skoro do vrha i tako otvorene tegle stavite u rernu na sat vremena. I jedno i drugo radi posao, pa kako je vama lakše. Nakon sat vremena isključite rernu i u prvoj varijanti samo ostavite tegle da se ohlade u rerni a u drugoj avrijanti poklopite tegle i vratite u rernu da se u njoj ohlade. Od ove količine dobili smo 4-5 standardnih tegli i nekoliko manjih.

Milin Kuvar