Saturday, April 20, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Cheesecake sa ananasom – Pineapple Cheesecake Recipe

slika: Naša mala kuhinja

Sastojci: svež ananas ili ananas iz konzerve, 150 – 180 gr šećera, 200 gr putera, 300 gr mlevenog keksa, oko 400 – 450 gr nekog neutralnog sira ( mi smo koristili krem maslac i abc sir u kombinaciji), 1 kesica šlaga i 250 ml slatke pavlake, 1 kesica želatina.

Postupak:

Za podlogu: Pomešajte 300 gr mlevenog keksa sa rastopljenim puterom i stavite ga na dno kalupa. Stavite u frižider da se stegne oko pola sata.

Za fil: Ako ste kupili svež ananas, najpre ga očistite i odstranite sredinu. Ananas isecite na komade i prokuvajte ga u slatkoj vodi. Ovo obavezno uradite sa svežim ananasom, jer on sadrži enzim bromelin od koga bi slatka pavlaka postala gorka, a želatin se ne bi stisnuo. Kada ste ga prokuvali u zašećerenoj vodi, sameljite ga u secku i procedite kroz cetku, a sok ostavite sa strane. Želatin razmutite sa četiri kašike soka od ananasa i ostavite ga da nabubri, za to vreme pripremite fil. Umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte krem sir i oko 150 – 180 gr šećera u prahu. Kada ste ovo uradili, stavite želatin da se istopi ali ne dozvolite da provri. Za to vreme umutite i šlag i dodajte ga prethodno umućenoj smesi. Dodajte i preostali sok od ananasa. Kada se želatin otopio uzmite kašiku belog fila, pa ga pomešajte sa želatinom i sve zajedno dodajte belom filu i dobro izmešajte. Dodajte i samleven ananas i fino sve pomešajte, pa rasporedite preko podloge od keksa. najbolje je da kolač ostavite preko noći u frižideru da se fino stegne, a sutra dan ga možete ukrasiti i poslužiti.

slobigocikitchen