Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Gospodinova kruna, pasiflora (lat. Passiflora)

slika:ALEX CROCHET

Passiflora je biljka penjačica koja tokom ljeta cvate zanimljivim cvijetom. Još u 18. stoljeću kada su je pronašli misionari u tropskoj Južnoj Americi smatrali su da cvijet simbolizira raspeće. Pet peludnica predstavlja 5 Kristovih rana, trodjelni tučak 3 čavla, a niti oko prašnika krunu.

Ima više vrsta, a za uzgajanje u kući povoljna je jedino Passiflora caeruela. Ostale pasiflore drže se vani, a u krajevima s blažom klimom prezimiti će bez problema i na otvorenom jer one su žilave i dugotrajne biljke. Tokom godine mogu potjerati izdanke duge i do nekoliko metara. Treba ih smjestiti na mjesto gdje će imati dovoljno sunca, najbolje negdje u zavjetrinu. Tokom cijelog ljeta javljaju se cvjetovi no ako je ljeto kišno ili s malo sunca cvatnja može izostati.

U doba rasta potrebno ju je svakodnevno zalijevati, a tokom zime dok miruje biti će dovoljno i jednom tjedno.

Potrebno ju je svaka dva tjedna u doba intezivnog rasta prihraniti.

Svakako je držite u loncu i nemojte je presađivati svake godine jer bolje cvate ako joj je korijen sputan. Možete lonac i ukopati u zemlju, a kad temperature padnu ispod 6 stupnjeva trebalo bi je iskopati i smjestiti na mjesto gdje će prezimiti ako ste u krajevima gdje su zime jake.

Početkom proljeća potrebno je dobro prikratiti stare izboje. Pustite na biljci 7-8 oka, bolje će se granati, rasti i cvjetati.

Razmnožava se najjednostavnije odjelivanjem mladih izdanaka koji već imaju i svoj korijen tokom svibnja ili lipnja. Nova biljka lako se može dobiti i iz reznice. Uzme se reznica mladog izdanka od oko 15 centimetara i zabode u mješavinu komposta i pjeska, stavi na zračno, toplo i sjenovito mjesto.

Pasiflori je svakako potreban potporanj, štap, ljestvice ili brajde koje će joj omogućiti lijep rast.

blog.dnevnik.hr