Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Hoja, voštani cvijet (lat. Hoya carnosa)

Ova sobna biljka penjačica dobila je ime po engleskom vrtlaru.

Ima mesnate zelene zimzelene, jajaste listove, duge 5-8 cm i bijele zvjezdaste cvjetove s crvenom pjegom u sredini koji rastu u gustim cvatovima. Cvjetovi imaju blag miris i tokom cvatnje ispuštaju tekućinu sličnu medu. Doba cvatnje počinje početkom lipnja i traje do jeseni.

Svakako joj se mora osigurati potporanj oko kojeg će se vezati kako bi mogla rasti. Tokom godine naraste i do pola metra.

foto:Rodica Madan

Ne smije joj se mjenjati položaj i okretati je pogotovo u doba kad je puna pupova i cvjetova jer će ih odbaciti. Svakako izbjegavati propuh.

Tokom rasta treba je smjestiti na svijetlo mjesto, a neće joj škoditi niti sat-dva jutarnjeg ili večernjeg sunca (istočni ili zapadni prozor, bolje zapadni), a u doba mirovanja smjestiti je u hladniju prostoriju (oko 10 stupnjeva).

Zalijevati umjereno s tim da se između zalijevanja pusti da se kompost malo osuši tokom ljeta, a zimi jednom u dva tjedna. U loncu napraviti dobru drenažu i po mogućnosti zasaditi je u zemljani, a ne plastični lonac.

Prihraniti je tokom rasta svaka 3 tjedna.

Nemojte često presađivati starije biljke, jer najvjerojatnije će izostati cvatnja slijedeće godine. Općenito biljka počinje cvjetati tek kada je stara 2-3 godine.

Nikako nemojte otkidati cvjetne stapke nakon što cvjetovi uvenu, jer na tim istim će se slijedeće godine ponovo pojaviti cvjetovi.

Razmnožava se u proljeće reznicama dugim 8-10 centimetara, (neka imaju i dio koji je odrvenio) koje možete staviti u vodu pa kad potjeraju korijenčiće presadite u kompost koji bi trebao biti mješavina pjeska , mulja i ilovastog tla.

blog.dnevnik.hr