Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Ukrasni hmelj (Beloperone guttata)​

slika:.MI JARDINCITO MX

Ukrasni hmelj (Beloperone guttata)​ poznat je još i pod nazivom – biljka račić ili biljka škamp. Porijeklom je iz Meksika.

Biljka je grmasta, listovi su okrugli, na vrhu zašiljeni, a sitni bijeli cvjetići izlaze iz upadljivih smeđe-crvenih pokrovnih listova (brakteje), koji su poredani u klas. Spomenuti pokrovni listovi, kod dobro držanih biljaka zadrže se čak u toku čitave godine, pa oni zapravo predstavljaju pravi ukras ove biljke.

Beloperone treba držati na svijetlu mjestu, najbolje uz istočni prozor, zaštićenu od jakoga podnevnog sunca. Biljka traži i obilno i redovito zračenje. Zalijevati je treba također redovito i obilno, a svaka dva tjedna prihranjivati zalijevanjem otopinom gnojiva za cvijeće. Zimi se zalijeva opreznije, a gnojenje se sasvim obustavi. U to vrijeme mirovanja treba biljku držati u prostoriji s temperaturom 12-15° C.

Često se događa da biljka zimi odbaci veći broj listova, ali to nas ne treba zabrinjavati, jer će u proljeće listovi opet potjerati, osobi to ako biljku presadirno u specijalnu zemlju za sobno bilje ili u smjesu livadnjače, klijališne zemlje, listovače i oštrog pijeska. Pri tom treba izboje nešto prikratiti, da bi sobni hmelj zadržao zbijen i gust rast i da biljka odozdo ne ogoli.

Ukrasni hmelj se razmnožava reznicama. U proljeće u male cvjetne lonce utaknemo 3-5 vršnih reznica u smjesu treseta i pijeska. Vrlo će se brzo ukorijeniti ako takve lonce pokrijemo staklenkom za ukuhavanje ili plastičnom folijom. Prije pokrivanja treba biljke dobro zaliti. Mlade biljke treba držati na toplom i svijetlom mjestu.

pijanitvor.com