Friday, April 19, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTIUncategorized

KAKTUSI – EGZOTICNO VOCE

Verovatno cete se iznenaditi, ali neki od kaktusa, kojih se u stanovima “treba kloniti zbog bodlji”, u svojim prirodnim stanistima gaje se u vrtovima i plantazama, a njihovi plodovi koriste se kao ukusno, aromaticno voce.

PITAHAJA

Acanthocereus tetragonus

Porijeklom iz toplih i suvih predela americkog kontinenta. Visina mu je u prirodi oko 3m, sa granama koje se povijaju prema zemlji. Cvijetovi su atraktivni i otvaraju se nocu. Plodovi su krupni, jestivi, slatki, crvenog mesa. koriste se i kao diuretik.

BUCITO

Mammillaria mammillaris

Visine je 15-30cm i ne grana se. Porijeklom je iz toplih i suvih predela Amerike. Cvijetovi su sitni, rasporedjeni kruzno, u jednom redu. Plodovi su spolja purpurno-ljubicasti, slatki, belog mesa, ljekoviti.

PITAJON

Cerus hexagonus

Ima ga u toplim, susnim predelima Amerike. Visine je do 15m, uspravnog rasta, razgranat. Cvijetovi su krupni, atraktivni i otvaraju se samo nocu. Plodovi su purpurno-ljubicasti, slatki, belog mesa, ljekoviti.

TUNA

Opunta ficus-indica

Porijeklom je sa Mediterana. Visok 3-5m, sastoji se od mnogobrojnih grana koje podsecaju na listove. Cvijetovi rastu po ivici najmladjih grana. Plodovi ovalni, zelenkasti. Meso je slatko i aromaticno, narandzaste boje. Raste i na nasoj obali.

prirucnik-za-cvece