Tuesday, April 16, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Zvončić (Campanula medium)

Fam. Campanulaceae

eng. Centerbury bells

Poreklo

Latinska reč campanulátus znači zvonast i odnosi se na oblik cveta zvončića. Ova vrsta vodi poreklo iz Južne Evrope.

Morfologija

Zvončić raste kao žbun, piramidalnog oblika. Visine je oko 80 cm. Stablo je braon boje i dlakavo. Listovi su lancetasti do eliptični. Dužina listova je oko 15 mm. Veoma atraktivni cvetovi oblika zvona javljaju se u beloj, roza, plavoj i ljubičastoj boji. Cvet se sastoji od pet latica koje su celom dužinom srasle i na vrhovima se razdvajaju. Cvetanje traje od maja do jula. Pored kultivara sa jednostavnim cvetovima, atraktivni su kultivari sa punim složenim cvetovima.

Proizvodnja rasada

Zvončić se razmnožava setvom semena početkom maja meseca. Setva se obavlja u zaštićenom prostoru.

Uslovi uspevanja

Najbolja ekspozicija za gajenje zvončića je sunčana ili polusenovita. Odgovara joj dobro drenirano zemljište. Visoke tropske temperature ne pogoduju razvoju zvončića.

Sortiment

Neki od atraktivnih kultivara zvončića su: C. medium „Alba„ koja ima cvetove bele boje, C. medium „Chelsea Pink„ koja je kompaktnog rasta i roza cvetova i C. medium „Rosea„ sa cvetovima roza boje.

Upotreba Zvončić se upotrebljava za sadnju na zelenim površinama u manjim grupama. Veoma lepo izgleda u kombinaciji sa drugim vrstama cveća. Kao rezan cvet zvončić je našao svoju primenu u aranžmanima i buketima.

Cvećarstvo-1