Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

7 načina na koje zeleni čaj leči vašu dušu, um i telo..

Smiruje

Zeleni čaj značajno smanjuje depresiju i nivo stresa. Nedavna studija objavljena u Public Health Nutrition otkrila je da ispitanici koji konzumiraju više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno, imaju 51 posto manju verovatnoću od pojave simptoma depresije.

Topi kilograme

Pokušavate izgubiti nekoliko kilograma, uključite zeleni čaj u svoju ishranu. Kofein i stimulansi, poput L-theanine, koji se nalaze u zelenom čaju pomoći će suzbiti apetit. Na taj način ćete smanjiti unos kalorija i povećati termogenezu, što doprinosi mršavljenju. Zeleni čaj je odlična zamena za slatke napitke.

Smanjuje podočnjake

Kofein može pomoći pri smanjivanju tamnih ili otečenih krugova oko očiju. Ohlađene kesice čaja stavite na kapke, a njihovo umirujuće delovanje ublažiće podočnjake.

Zadah

Niko ne voli loš zadah, a polifenoli iz zelenog čaja sprečiće stvaranje bakterija u usnoj šupljini koje i uzrokuju smrad u ustima.

Holesterol

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u smanjenju holesterola i krvnog pritiska, zbog katehina koji sadrži. Zeleni čaj takođe može pomoći u snižavanju takozvanog lošeg holesterola.

Prehlada

Nekoliko jedinjenja koji se nalaze u zelenom čaju igraju ključnu ulogu u tome kako vaš imunološki sistem funkcioniše. Čaj je prirodni lek protiv bolova u grlu, a antioksidansi koje sadrži su odlični za celokupno zdravlje organizma.

Opekotine od sunca

Zeleni čaj štiti od tegoba uzrokovanih ultraljubičastim zracima, posebno kada je u pitanju rak kože. Katehin u zelenom čaju može sprečiti i upalu kod opekotina od sunca. No, to ne znači da ne treba upotrebljavati i kreme sa zaštitnim faktorima.

web-tribune