Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Alcea rosea – Ukrasni, Vrtni Sljez

Alcea rosea (Althaea rosea) je dvogodišnja biljka iz porodice Malvaceae.

Poreklo

Latinska reč rosáceus znači- ružičast, a odnosi se na osnovnu boju cveta ukrasnog sleza. Jednostavan način gajenja ove vrste, kao i velike mogućnosti upotrebe, čine ovu vrstu jednom od najviše gajenih kod nas. Ukrasni slez vodi poreklo iz Sirije. Na našim prostorima
se gaji kao dvogodišnja cvetna vrsta, mada se može gajiti i kao perena. Pored ove vrste dosta se koriste i njeni srodnici Malva moschata L. i Malva sylvestris L. koje pored dekorativnosti imaju i lekovitu i začinsku vrednost.

Morfologija

Stablo ukrasnog sleza je uspravno, snažno, nerazgranato i dostiže visinu od 2 do 3 m. Stablo je prekriveno retkim čekinjastim dlakama. Listovi su na dugim drškama, srcasto ovalni do jajasti, plitko prstasto deljeni sa 5-7 režnjeva. Obod lista je testerast, a lice i naličje
prekriveno maljama. Cvetovi se javljaju u klasolikoj cvasti koja zauzima trećinu dužine stabla. Pojedinačni cvetovi javljaju se u pazuhu listova. Krunični listići su širi nego duži. Otvaraju se sukcesivno, od osnove do vrha cvasti. Ova karakteristika uslovljava veoma dug
period cvetanja ukrasnog sleza, kao i širok način upotrebe ove vrste. Cvetanje se odvija u letnjim mesecima, od juna meseca i traje do prvih mrazeva.

Proizvodnja rasada

Proizvodnja rasada ukrasnog sleza vrši se setvom semena. Setva se obavlja tokom maja u hladne leje. Na stalno mesto slez se sadi u septembru, a cvetanje počinje na proleće naredne godine.

Korenov sistem ukrasnog sleza je osetljiv, pa je potrebno prilikom presađivanja paziti da se on ne ošteti. Pored generativnog, ukrasni slez može da se razmnožava i vegetativnim putem, deljenjem bokora i reznicama tokom jeseni.

Uslovi uspevanja

Zemljište na stalnom mestu sadnje treba da bude lako, vlažno i hranljivo. Najviše mu pogoduju sunčane ili blago zasenčene ekspozicije. Ne odgovaraju mu suva staništa, kao i nedovoljna ishrana tokom rasta i razvoja na stalnom mestu.

Sortiment

Na tržištu su cenjene sorte sa duplim, punim cvetom, nežnih pastelnih tonova.

Najnovije sorte su:

A. rosea plena „Chaters Mix“ žute, roza, narandžaste, šarlah crvene boje, punog cveta icvetnom drškom dužine 1,8 m i A. rosea „Ariella“ koja cveta već u prvoj proizvodnoj godini i prezimljava na otvorenom. U ponudi se može naći u beloj, žuta, roza i boji kajsije

Upotreba ukrasnog sleza

Primena ukrasnog sleza je široka. Može se koristiti kao pojedinačna biljka ili u grupama. Takođe se koristi i kao rezan cvet u aranžmanima i buketima različitih namena. Zbog izražene visine ukrasni slez je idealna vrsta za maskiranje pomoćnih objekata,neuglednih zidova i kontejnera. Može se upotrebiti i kao vizuelna pregrada ukoliko se izvrši gušća sadnja u 2-3 reda. Interesantno je to da se ukrasni slez koristi i u farmakologiji zbog svojih lekovitih svojstava.

Cvećarstvo-