Thursday, April 25, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Salvija – ukrasna zalfija (Salvia splendens)

Fam. Lamiaceae

Poreklo Naziv roda Salvia poreklom je od rimske reči salveo- spasavati ili salvus- zdrav, a odnosi se na lekovita svojstva biljke, dok reč spléndens znači- sjajan, blistav. U rodu ima oko 700 vrsta od kojih se kao dekorativne koriste samo tri. Ukrasna žalfija (Salvia splendens) prirodno raste u Brazilu kao višegodišnji žbun. Zbog klimatskih karakteristika kod nas se gaji kao jednogodišnja vrsta.

Morfologija

Ukrasna žalfija ima obrnuto piramidalni habitus. Stablo je četvoročlano, crvenkaste boje, gusto razgranato i maljavo. Visina biljke je do 70 cm. Na stablu se nalaze široko jajasti listovi, uspravnog položaja, svetlozelene boje, po obodu su nazubljeni, naspramnog rasporeda. Cvetovi su sakupljeni u metličastim cvastima dužine od 15-20 cm. Pojedinačni cvetovi su nepravilnog oblika, na kratkim drškama. Krunica je dvousnata. Gornja usna je uspravna i jako ispupčena, a donja je duža, proširena, trorežnjevita. U jednoj cvasti nalazi se od 30-90 cvetova. Cvetanje je sukcesivno, od osnove ka vrhu cvasti, te je period cvetanja znatno produžen. Boja cveta je bela, crvena, roza i ljubičasta. Osim jednobojnih, cvetovi mogu biti i dvobojni.

Proizvodnja rasada

Ukrasna žalfija se razmnožava generativno. Seme se seje od januara do marta u zaštićenom prostoru.

Uslovi uspevanja

Ukrasna žalfija zahteva sunčane do slabo zasenjene položaje, rastresito i hranljivo zemljište. Početkom maja sadi se na stalno mesto sa 20-25 kom/m2. Potrebno je obezbediti umerenu ishranu (suviše hranljivo tlo dovodi do jake bujnosti vegetativnih organa, te je cvetanje smanjeno). Traži redovno zalivanje i brzo propada u nedostatku dovoljno zemljišne vlage. Jedna je od najmasovnije gajenih cvetnih jednogodišnjih vrsta cveća kod nas.

Sortiment Poznate sorte ukrasne žalfije su:

S. splendens „Unica“ violet, crvene ili crveno-bele boje i S. splendens „Vista“ crvene boje

Cvećarstvo-1