Thursday, March 28, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIUncategorizedVIRALNO

Kokotić, žavornjak – Delphinium

Delphinium consolida L.- delfinijum, kokotić, žavornjak

Fam. Ranunculaceae

eng. Forking larkspur

Poreklo Grčka reč delphion odnosi se na pupoljak koji podseća na delfina. Latinska reč consólidus znači- vrlo čvrst, tvrd, a odnosi se na čvrste stabljike kokotića. Kokotić ili delfinijum kod nas  raste kao autohtona vrsta. Široko je rasprostranjena vrsta po Zapadnoj Aziji, Severnoj, Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Morfologija

Ima jako deljene listove. Stablo kokotića je visine do 120 cm, veoma je razgranato i prekriveno dlačicama. Cvetovi formiraju uspravne, grozdaste cvasti dužine od 20-30 cm. Pojedinačni cvetovi su veoma krupni, a mogu biti jednostavni ili puni. Boja cveta je bela, roza, plava, ljubičasta. Cvetanje kokotića traje od juna do septembra.

Proizvodnja rasada

Proizvodi se setvom semena od jeseni na otvorenom ili od marta do aprila u zaštićenom prostoru. Seme je potrebno sejati direktno u kontejnere u kojima će se vršiti i realizacija rasada, jer je kokotić osetljiv na presadnju.

Uslovi uspevanja Kokotić ne podnosi presađivanje pa je potrebno pažljivo rukovati prilikom sadnje na stalno mesto. Zahteva sunčan položaj i hranljivo zemljište.

Sortiment

Aktuelna je sorta „QIS Mix“ koja је snažnа, visokа oko 120 cm, tamno i svetloplave, jasno crvene, roza i bele boje, idealnа је za veće cvetne grupe na zelenim površinama, kao i za rezanje cveta.

Upotreba

Primena kokotića je veoma široka. Najčešća upotreba je kao rezani cvet koji se koristi za izradu aranžmana velikih dimenzija. U vazama veoma dugo zadržava svežinu. Cvetovi kokotića se mogu sušiti jer se karakterišu zadržavanjem boje. U pejzažnoj arhitekturi pogodan je, pored grupne sadnje i pojedinačno u individualnim vrtovima, i kao element na travnjaku.

izvor: Cvećarstvo-1