Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Datura – Anđeoske trube

Datura metel L.- datura

Fam. Solanaceae

Poreklo Latinska reč métel ima značenje- mešano zrno. Raste u tropskim delovima Centralne Amerike, Afrike i Indije. Datura se gaji kao pojedinačna biljka ili u manjim grupama, često kao saksijska kultura.

Morfologija

Visina biljke varira izmedju 40-150 cm. Listovi se nalaze na dugim drškama i prosti su. List dature je krupan, zelenosive boje. Cvetovi dature su pojedinačni, oblika krupne trubaste veličine od 10-15 cm. Prema položaju cvet može biti okrenut ka gore ili ka dole. Najčešće boje cveta su bela, roza i ljubičasta. Trajnost cvetanja je mala, ali se pojavljuje velik broj novih pupoljaka, tako da je cvetanje produženo.

Proizvodnja rasada

Razmnožava se setvom semena od januara do februara u zaštićenom prostoru.

Uslovi uspevanja

Zahteva topla i svetla mesta i obilno zalivanje.

Sortiment

Najnovija sorta dature je „Ballerina Purple“ koja je idealna za korišćenje u saksijama. Ljubičasto beli cvetovi okrenuti su ka gore i brojni. Ova sorta je otporna i kvalitetna te se preporučuje za upotrebu.

Upotreba

Datura je veoma dekorativna na cvetnim površinama kao samostalna ili u grupama. Kao saksijska može se koristiti u različitim delovima terasa, balkona i stepeništa. Zbog velike toksičnosti, u Kini se koristi u biljnoj medicini. Bilo kakva upotreba dature treba da bude sa izuzetnom pažnjom i oprezom. Prilikom upotrebe treba voditi računa jer je cela biljka izuzetno otrovna zbog sadržaja alkaloida tropana. Potrebno je stoga, izbegavati upotrebu dature u baštama i na površinama na kojim borave mala deca i kućni ljubimci.