Tuesday, March 19, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIVIRALNO

KALA elegantna lepotica – Calla aethiopica (L.) Spreng. syn. Zantedechia

Rod je dobio ime po italijanskom botaničaru Zantedeschiu iz 18-og veka.

Ovaj rod broji oko 10 vrsta poreklom iz močvarnih predela Južne Afrike koje imaju kišni i sušni period, tako da kale bujno rastu i cvetaju tokom kišnog perioda, a u sušnom periodu imaju fazu mirovanja. Kala se odlikuje kopljastim listovima koji se nalaze na dugoj žljebastoj lisnoj dršci dugoj do 80 cm, svetlo-zelene su boje i imaju talasaste ili ravne ivice. Listovi polaze direktno iz zemlje. Cvetna drška dužine do 100 cm, polazi direktno iz zemlje, kao i listovi, i u većini slučajeva izrasta iznad listova, te čitav bokor dobija izuzetno dekorativan izgled u vreme cvetanja. Cvetovi su sitni, i nalaze se sakupljeni na klipu koji nazivamo spadix, debljine olovke, gusto rasporedjeni i žute boje. Pri samoj osnovi spadixa nalazi se levkasti priperak koji se zove spatha i obično je bele boje. Priperak je u obliku fišeka i obavija spadix, a pri vrhu je špicast i blago povijen unazad. Plod kale je bobica. Cvetovi su dugotrajni i do 15 dana. Osim bele boje, priperak može biti žute, roza, crvene i ljubičaste boje. Cveta od januara do aprila.

Od maja do jula gomolji kale se vade i čuvaju na nižim temperaturama, oko 15°C.

Nakon pojave prvog izdanka kala se presađuje u zemljište sa dodatkom treseta i počinje se intenzivnije zalivati. Tada se temperatura povećava i počinje se sa prihranjivanjem tečnim đubrivom. Zahteva dosta svetlosti i redovno orošavanje.

Razmnožava se gomoljom ili deljenjem bočnih izdanaka. Veoma popularne kao kućne biljke su mini kale koje se mogu naći u atraktivnim bojama cvetnog priperka.

Cvecarstvo2udzbenik