Tuesday, March 19, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Dipladenija, Mandevila ili Brazilski jasmin uzgoj i održavanje

Uzgoj

Biljka Dipladenija (lat. Mandevilla sp.) je postala uobičajena ukrasna dvorišna biljka, i to s pravom. Sjajni cvetovi dipladenije će dodati tropski njuh za bilo koji pejzaž. Ali kada kupite Mandevila lozu, možda se pitate šta treba da uradite da budete uspešni u njenom uzgoju i rastu.

Mandevilla je rod tropskih i suptropskih cvetajućih loza – puzavica, pripada porodici Apocinaceae, a poznata je i pod nazivom Brazilski jasmin.

Dipladenija je veoma lepa i otporna tropska puzavica, koja vodi poreklo iz Centralne i Južne Amerike, a na našem tržištu se pojavila pre nekoliko godina. Njenoj lepoti nisu odoleli mnogi ljubitelji sobnog i vrtnog cveća, pa se tako ona danas može naći u mnogim vrtovima, gde učestvuje u stvaranju prelepog pejzaža. Postoji četrdesetak vrsta dipladenije, ali kod nas se mogu kupiti samo četiri.

Mandevila ili Brazilski jasmin će razviti spektakularne, često mirisne cvetove u toplim klimatskim uslovima. Cvetovi dolaze u različitim bojama, uključujući belu, roze, žutu i crvenu. Mnogi hibridi koji su razvijeni uglavnom proizilaze iz M. × Amabilis, M. splendens i M sanderi.

Dipladenija na Mediteranu može prezimiti napolju, ali u kontinentalnim uslovima joj je za prezimljavanje neophodan prostor u kojem temperatura ne pada ispod 15° C. Na proleće je nemojte odmah izlagati direktnom suncu, već joj dozvolite da se postepeno adaptira.

Optimalna temperatura za gajenje dipladenije je od 15 do 30° C.

Održavanje

Možda ćete želeti da presadite svoju sadnicu dipladenije, koju ste kupili, u zemlju ili u većoj ili više dekorativnoj posudi. Mandevila cveće zahteva peskovito, dobro drenirano zemljište sa dosta umešanih organskih materija. Dobar miks zemljišta za dipladeniju čine dva dela treseta ili saksijskog zemljišta na jedan deo građevinskog peska.

Važan deo nege dipladenije je tip svetlosti koji biljka dobija. Ova puzavica voli nešto senke, ali ona ipak uživa u sjajnoj, indirektnoj svetlost ili filtriranoj sunčevoj svetlosti, dok može da izgori na direktnoj, punoj sunčevoj svetlosti. Da bi se dobilo najbolje cveće dipladenije tokom leta, pružite biljci đubrivo bogato fosforom, rastvorljivo u vodi, jednom u dve nedelje. To će zadržati da vaša Mandevila loza cveta predivno.

Dipladenija je puzavica i trebaće joj neka vrsta pomoći kako bi rasla najbolje što može. Budite sigurni da joj obezbedite određenu podršku za rast, u smislu rešetke ili nekog drugog oslonca.

Za dipladeniju se često misli da je jednogodišnja biljka, u stvari, to je višegodišnja biljka, veoma osetljiva na mraz. Kada su temperature ispod 10° C, možete uneti svoju biljku u zatvoren prostor preko zime. Pre toga, obavezno proverite biljke pažljivo, da li su prisutne štetočine i tretirajte ove štetočine pre unošenja biljke u zatvoren prostor. Možda ćete želeti da smanite biljku do jedne trećine. Kada je u zatvorenom prostoru, postavite Mandevila puzavicu na mestu gde će dobiti sjajnu, indirektnu svetlost. Zalivati biljku kada je zemljište suvo na dodir, i to odstajalom vodom. Kako joj smeta preterano zadržavanje vode oko korena, morate brzo da praznite podmetač ako je vaša biljka u saksiji.

Saznajte više > Dipladenija lepa tropska puzavica

Kako bi se povećala vlažnost, saksija sa dipladenijom se može staviti na kamenčiće koji su u vodi, međutim, voda ne treba da dodiruje saksiju. Ovoj biljci prija redovno orošavanje mlakom vodom bez krečnjaka.

U proleće, kada su temperature konstantno iznad 10° C, uklonite svo lišće i iznesite svoju biljku napolje.

Mandevila se presađuje kada koren počne da izlazi iz odvodnih rupa saksije.

Kako bi se uklonile odumrle grane, mandevila se orezuje početkom proleća, a korektivno se može orezivati tokom peroda vegetacije. Kako bi vaša dipladenija duže cvetala, morate redovno da uklanjate precvetale cvetove.

U avgustu se mandevila razmnožava poluzrelim reznicama, koje se posle skidanja potapaju u toplu vodu, čija je temperatura oko 32° C, dok iz njih ne prestane da curi mlečni sok, koji deluje iritirajuće na kožu i sluzokožu. Reznice se prskaju hormonom za ožiljavanje drvenastih biljaka, a onda se stavljaju u sterilni pesak, na temperaturu iznad 22° C, gde će se ožiliti za nekoliko nedelja.

cajeviza.net