Saturday, April 20, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Smilje za lice, kožu, strije, ožiljke

slika: cajeviza.net

Mirisno smilje je u novije vreme pravo otkriće, kako za negu i lepotu tela, tako i za sveukupno zdravlje čoveka.

Njegova zaštitnička, zagrevajuća i duhovno okrepljujuća svojstva svrstala su ga u red biljaka zaštitnica čoveka. Ovo bilje je izraslo na Mediteranu, žutih cvetnih glavica prepunih energije sunca. Ta oživljujuća sunčanožuta boja, koju cvetovi zadržavaju dugo nakon što je biljka već sazrela, zaslužna je i za ime “immortelle” – što znači besmrtna, večna biljka. Snaga koju poseduje omogućava smilju da prodre duboko, hraneći i lečeći dublje slojeve kože. Koža prosto obožava smilje jer ga prati i reputacija biljke koja briše bore. Prirodno svojstvo dubljeg prodiranja, pročišćujućeg i ozdravljujućeg dejstva, sve više se koristi i u medicinske svrhe.

Dotiče dušu, smiruje misli smilje se koristi kao izuzetno lekovito ulje posle operacija, zbog sposobnosti rastvaran a hematoma, smanjenja limfatičkih edema, čišćenja i rastvaranja limfnih nakupina. Ako tome dodamo i smirujuće, protivupalno i svojstvo ublažavanja bola, sasvim je jasno da je ovoj biljci obezbeđena aromaterapijska budućnost, kao i opravdanost naziva večne, besmrtne biljke. Osim što se koristi za lepotu i zdravlje kože, njen miris smiruje misli, pomaže kod emocionalnog šoka, duboko dotiče našu dušu otvarajući srce za nevidljivu energiju, dajući mu snagu i sigurnost u iskazivanju sebe, iskreno i bez kompromisa.

Njena vibracija donosi duboki mir i osećaj duhovne povezanosti. Popularnost smilja-kao biljke koja leći rane, hematome, ožiljke, strije, tretira kožu lica, daje ulje koje usporava starenje kože, dovodi do sve veće potražnje za preparatima od ove biljke. Novija istraživanja su pokazala da isceljujuću moć poseduje cela biljka, čiji se listovi srebrnosive boje i žute cvetne glavice mogu macerirati i tako na jednostavan način pretvoriti u lekovito blago u kućnoj apoteci.

Izrada melema

Izrada melema je jednostavan postupak u kome je najhitnije obezbediti prirodne sastojke vrhunskog kvaliteta, što znači od bilja iz prirodno čistih, nezagađenih staništa. U izradi melema upotrebljavaju se sveže pripremljeni macerati, ne stariji od šest meseci, za koje su korišćena hladno ceđena, nerafinisana biljna ulja vrhunskog kvaliteta. Za izradu melema od smilja preporučuje se hladno ceđeno nerafinisano ulje badema uz dodatak macerata smilja.

Melem od smilja za tretiranje strija i ožiljaka: 80 ml bademovog ulja, hladno ceđenog nerafinisanog, 20 ml macerata smilja, 10 grama žutog pčelinjeg voska, 15 kapi eteričnog ulja smilja, 15 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande.

Sastojci ovog melema vrlo blagotvorno deluju na kožu, podmlađuju je i regenerišu.

Sinergijsko delovanje jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina (u ba-demovom ulju oleinska i linolna) i eteričnog ulja smilja i lavande, daju začuđujuće ozdravljujuće i podmlađujuće efekte na kožu. Koristite ovaj melem ako imate strije posle porođaja, a izuzetno povoljno deluje i na ublažavanje ožiljaka nakon operacije. Upornim korišćenjem ovog melema strije i ožiljci znatno se ublažavaju, a koža postaje mekša i elastičnija. Međutim, s ovim melemom budite izuzetno nežni, nanosite ga blagim pokretima, bez bilo kakvog pritiskanja, u šmeru kazaljke na satu.

Rastvara hematome

Svojstvo smilja da prodre dublje čini ga izuzetno efikasnim i za ublažavanje i rastvaranje hematoma. Budite i ovde nežni i pažljivi,melemom mazite mesto oko hematoma nežno gladeći i ne pritiskajući kožu. A budući da je smilje biljka koja ima reputaciju da briše bore, možete napraviti i nežni melem za područje oko očiju.

Melem za područje oko očiju: 10 ml macerata smilja, 10 ml ulja slatkog badema, nerafinisanog, hladno ceđenog,2 grama pčelinjeg voska, 2 kapi ulja od semena šargarepe.

Oprezno i vrlo blagim pokretima tretirajte kožu oko očiju, pazeći da preparat, zbog sadržaja eteričnog ulja, ne dođe u dodir sa očima i ne nadraži ih.

cajeviza.net