Wednesday, April 24, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Flodni-tradicionalni mađarski kolač u slojevima od mekog testa, vina, maka, oraha, jabuka i pekmeza.

slika:Bebina kuhinja

Za testo: 250g mekog brašna, 250g oštrog brašna, 250g margarina, 1dl belog vina, 100g šećera u prahu, 3 žumanca, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli

Za nadev od maka: 200g mlevenog maka, 1,5dl belog vina, 100g šećera, 50g suvog grožđa

Za nadev od oraha: 200g mlevenih oraha, 1,5dl belog vina, 100g šećera, 50g suvog grožđa.

Za nadev od jabuka: 800g rendanih jabuka – oceđenih, sok od jednog limuna, 2 kašike meda, 1/4 kašičice mlevenog cimeta, 1/4 kašičice mlevenog karanfilića, 250g pekmeza od šljiva, 1 jaje za premazivanje kore, 4 kašike šećera u prahu za posipanje.

Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo.

Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti. Sipati vino i zamesiti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi.

Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med. 3Izmešati i ostaviti sa strane. U dve manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi.

Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade.

Dublju tepsiju, 25cmx25cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na četiri dela. Radnu površinu posuti brašnom, rastanjiti testo i obložiti kalup.

Premazati pekmezom, i od gore ravnomerno rasporediti ohlađeni nadev od oraha.

Rastanjiti drugo testo. Staviti preko nadeva od oraha, premazati ostatkom pekmeza i ravnomerno rasporediti nadev od maka.

Rastanjiti treće testo, i na njega staviti jabuke.

Prekriti razvijenim testom, izbosti viljuškom i premazati umućenim jajetom.

Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Čačkalicom proveriti, ako je čačkalica čista, kolač je pečen. Pečeni kolač ostaviti u kalupu da prenoći. Od gore posuti šećerom u prahu. PRIJATNO

Bebina kuhinja