Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Gavez je vrlo čudnovata biljka, liječi čak i prelom kostiju!

Gavez je vrlo čudnovata biljka. Koristi se u narodnoj medicini vijekovima. Najpoznatija je kao fenomenalan lijek za rane ili polomljene kosti.

Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke slične bijeloj repi uspjela je tijekom testiranja za pet dana u potpunosti izliječiti bol u leđima.

Istraživanje su proveli znanstvenici s Njemačkog sportskog sveučilišta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. ’Ekstrakt korijena gaveza je nevjerojatno moćan i klinički dokazano učinkovito smanjuje akutnu bol’, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Ova biljka ima korijen poput repe i velike, dlakave listove, a travari je koriste od davnina. Prijašnja istraživanja također su dokazala da gavez učinkovito uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova i za iščašenja zglobova te kod osteoartritisa koljena. No ne smije se uzimati u obliku kapsula i nadomjestaka jer može biti otrovan za jetru.

Gavez sadrži alantoin, koji potpomaže stvaranje novih ćelija, pa se zato koristi i za: sve vrste povreda, ispucalost kože, posekotine, kada je nemoguće zaustaviti krvarenje. Kod liječenja kostobolje i gihta gavez se stavlja kao obloga na bolna mjesta.

Ekstrakti listova gaveza blagotvorno djeluju na bolne zglobove, umanjuju bol i posljedice povreda. Koriste ga čak i ljudi, koji provode mnogo vremena za računarom i imaju bolove u leđima. Masti i tinkture gaveza pomažu i kod oporavka uganulih gležnjeva, smanjuju otoke i bol, pa su dobri i kod bolnih mišića i sportskih povreda.

Listovi gaveza sadrže alantonin, koji pomaže u bržoj regeneraciji kože, jer podržava rast novih ćelija. Zato su masti lista gaveza dobre kod problema s modricama, posjekotinama i ranama.

Gavez se pokazao i kao najdjelotvorniji kod liječenja čukljeva, odnosno čvoruga u korijenu palca (zglob palca postaje isturen).

Uz to koriste ga i kod liječenja psorijaze, ekcema, dermatitisa, lišajeva, akni.

Gavez nemojte samostalno brati i koristiti i morate paziti na doziranje. Najbolje je kupovati provjerene proizvode od gaveza.

Proizvodi na tržištu mogu sadržavati od 5 do 20 odsto gaveza. Savjetuje se da se tinkture i masti ne koristite duže od 10 dana uzastopno ili 4 do 6 sedmica godišnje. Takođe, dobro je znati da se svi preparati od gaveza ne smiju držati u gvozdenim ili limenim posudama.

Izvor: lifepressmagazin