Tuesday, March 19, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Kadifa – predivan somotski cvet jednostavan za gajenje, održavanje i razmnožavanje

Kadifa je stereotipan cvet, ali ima ogromnu raznovrsnost; neke vrste imaju fantastičan miris; sve kadife su dobre za gajenje u saksijama i daju dugotrajno rezano cveće.

Kadifa cvet (lat. Tagetes) spada u veoma popularno i lepo ukrasno bilje, sa specifičnim somotskim cvetom. Tagetes je rod od godišnjih ili višegodišnjih, uglavnom zeljastih biljaka u porodici suncokreta (Asteraceae ili Compositae ).

Rod je poreklom iz Severne i Južne Amerike, ali neke vrste su postale naturalizovane širom sveta. Jedna vrsta, Tagetes minuta, smatra se štetnom invazivnom biljkom u nekim oblastima.

Tagetes vrste variraju u veličini od 0,1 do 2,2 m visine. Većina vrsta ima zelene listiće u obliku pera (podseća na listove paprati). Cveta prirodno u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji, često sa bordo detaljima. Cvetne glave su obično 1-4 (6) cm prečnika. U hortikulturi, oni imaju tendenciju da se sade kao godišnjaci, iako višegodišnje vrste dobijaju na popu

U zavisnosti od vrste, Tagetes dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta. Većina izbora za hortikulturu najbolje rastu u zemlji sa dobrom drenažom.

Kadifa je stereotipan cvet, ali ima ogromnu raznovrsnost; neke vrste imaju fantastičan miris; sve kadife su dobre za gajenje u saksijama i daju dugotrajno rezano cveće.

Postoje visoke i niske vrste kadife (Tagetes erecta i Tagetes patula).

Kadifa cveće uzgoj

Gajenje kadife nije komplikovano. Kadifi treba puno sunca. Iako raste u skoro svim vrstama zemljišta, kadifa napreduje u umereno plodnim, dobro dreniranim zemljištima.

Posejati ih direktno u baštu kada je zemlja topla, ili počnite sejanje u zatvorenom prostoru oko mesec dana do 6 nedelja pre poslednjeg dana prolećnog mraza. Seme kadife klija lako.

Odvojite sadnice kada su oko 5 cm visoke. Zasadite ih u podlogu rastresitog tla, ili ih prebacite u baštu.

Ako sadite kadifu u saksijama (žardinjerama), koristite zemljišta na bazi supstrat miksa.

Nega i održavanje

Kadifa je prilično otporna i nezahtevna ukrasna biljka. Predstavlja vrlo zahvalno cveće za uzgoj. Iz tog razloga, preporučuje se za početnike, jer će uz minimalno nege i održavanja, uz malo trošenje vašeg vremena – dati prelepe mirisne cvetove i ulepšati vaš prostor.

Redovno treba skidati precvale cvetove, kako bi biljka bila bujnija i kako bi usmerila svoju energiju na nove listove i cvetove. Redovno zalivanje je obavezno, naravno bez preterivanja, a naročito tokom leta, kada su velike žege i kada biljka intenzivno cveta.

Visokim vrstama treba obezbediti potporu, a nižim je dovoljna baštenska zemlja i osunčana pozicija.

Bolesti

Poljoprivrednici i baštovani odavno znaju da kadifa čini važnu prateću biljku širom bašte. Ne samo da miris kadife odbija životinje i insekte, već će i podzemno delovanje kadife odbiti nematode i druge štetočine u trajanju do 3 godine. Iz tog razloga, kadifa se smatra prirodnim insekticidom.Kada su u pitanju bolesti, kadifa može biti sklona sledećim: siva plesan bakterijska pepelnica, praškasta plesan i truleži korena.

Kaadifu mogu napasti i puževi, a protiv ovoga se možete izboriti ako po zemlji oko biljke pospete pepeo od drveta.

Razmnožavanje i sejanje

Kada je u pitanju razmnožavanje kadife, ovaj prelepi cvet se lako razmnožava semenom. Sejanje je od marta do aprila u klijališta, a direktno u zemlju – samo ako su temperature veće od 9 C (kadifu treba saditi u toplo zemljište). Seme je prisutno u čahuri biljke, prikuplja se jednostavno, a klija odlično (95% semena daće novu biljku).

Za sađenje kadife, najbolje je koristiti obično baštensko zemljište. Ako biljci obezbedite sunčani položaj, daće lep žbunić visine od 20-70 cm (zavisno od vrste).

Ako sejete visoke vrste kadife, neophodna je potpora u obliku štapa, kako se vaša kadifa ne bi oštetila zbog vetra i kiše.

Presađivanje kadife se obavlja u razmaku od oko 25 cm. Kadifa se može saditi i u kombinaciji sa ostalim cvetnicama i uopšte ukrasnim biljem – tako ćete dobiti prelep baštenski aranžman.

cajeviza.net