Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Ukrasna koprivica (koleus) – cveće raskošnih boja

Svake godine u rasadnicima se može naći mnoštvo novih nijansi i kombinacija, moglo bi se reći da je ukrasna koprivica nepresušan izvor inspiracije za majku prirodu.

Ko god uzgaja ukrasnu koprivu (Coleus blumei), dobro zna koliko je izdašna ta lepa grmolika biljka: uz minimalnu negu, odlično će napredovati gde god je postavite, bivaće sve bujnija i šarenija, ali postoji uslov: mora imati dovoljno svetla i vode. Koprivica je u Evropu dospela iz Indije, gde se dugo smatrala običnim korovom.

Nesvakidašnji kolorit ove biljke, jednostavno, nije mogao ostati neprimećen i koleus je, malo-pomalo, ulazio u dvorišta i domove postajući tražena dekoracija. Koprivica se gaji prvenstveno zbog lepog, šarenog lišća, bakarne, smeđe, karmin-crvene, zeleno-krem boje, pegavog, šarenog… Svake godine u rasadnicima se može naći mnoštvo novih nijansi i kombinacija – moglo bi se reći da je ukrasna koprivica nepresušan izvor inspiracije za majku prirodu!

Što se tiče cveta koprivice, mora se priznati da neugledna klasasta cvast ni po čemu ne može da parira raskošnim listovima. Zato se savetuje otkidanje cveta da se biljka ne bi bespotrebno iscrpljivala. Ukrasna kopriva može se uzgajati u bašti, na terasi ili prozoru, u velikim saksijama i žardinijerama, gde će se ubrzo razbokoriti, pa je s vremena na vreme treba podrezati.

Ako uzgajate koprivicu napolju, zimi je unesite u zatvoren prostor samo ukoliko planirate da je na proleće sami razmnožavate.Koprivica će u sobi početi da odbacuje listove i neće izgledati nimalo atraktivno, uprkos pažljivoj nezi.

Koleus se najčešće razmnožava ožiljavanjem, a u tom slučaju nove biljke s razvijenim korenom dobijaju se već za mesec dana. Ako se koprivica uzgaja iz semena, seje se u sandučiće i mlade, vrlo raznolike biljke se pikiraju, a zatim sade u saksijice. Kad je reč o parazitima, mogu se pojaviti lisne vaši, crveni pauk, ali i ostale štetočine.

Nega koprivice je vrlo jednostavna: osim svetlosti, biljci samo treba obezbediti redovno zalivanje – kad su velike vrućine, i po nekoliko puta dnevno, jer supstrat nikako ne bi trebalo da se zasuši. Zemlja u koju se sadi koprivica mora biti dobro drenirana i bogata hranljivim materijama (najbolji izbor je tresetni supstrat). Koleus će lepo izgledati u velikoj baštenskoj saksiji, a dobro se kombinuje s drugim cvećem u žardinijerama ili otvorenim cvetnim lejama.

cajeviza.net