Tuesday, March 19, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Biljka lavanda gajenje u saksiji i bašti, upotreba, kao lek

Biljka lavanda je prvobitno rasla u zapadnom Sredozemlju! Njen naziv potiče od latinske reči “lavare”, što znači „umivati se, prati se”.I ova biljka je lekovita, međutim nemojte u njoj tražiti vitamine, jer je njena draž u nečem drugom – u njenom mirisu…

Sastav biljke

Od lavande se koristi uglavnom cvet, koji sadrži 1-3% eteričnih ulja. Prevashodno se radi o linalijacetatu (30-60%), borneolu, izoborneolu, geraniolu, lonalolu i cineolu, zatim o 12% tanina, kao i antocijanu, gorkim materijama i smoli. Nasuprot tome, stabljika i list sadrže mnogo više tanina, ali na uštrb eteričnih ulja.

Cvet ili grm

Što se klasifikacije tiče, biljka lavanda spada u porodicu usnatica.Lavanda je trajna i veoma otporna biljka. Uglavnom je opisuju kao stalno zeleni drvenasti polugrm koji raste do 60 cm u visinu. Cvetovi su plavo ljubičaste boje i tokom cvetanja permanentno privlače pčele. Listovi su aromatični i dugi oko 5 cm. Plod je veoma sitan. Najčešće se koristi cvet, eventualno i list.Ova biljka cveta od polovine juna do avgusta.

Lavanda uzgoj

Odlučili ste se za gajenje lavande? U daljem tekstu vam dajemo detaljna uputstva šta treba da radite da bi uzgoj ove prelepe biljke bio uspešan:

Sunčano mesto

Za lavandu obavezno izaberite sunčano stanište, jer ona na senovitom mestu sigurno neće uspevati. Sunce joj pomaže da ima što intenzivniju boju i aromu.

Saksija, žardinjera ili bašta

Gajenje lavande je moguće i u saksiji ili žardinjeri, to samo od vas zavisi. Ukoliko se budete o njoj dobro brinuli, uspeće vam gdegod da je. U svakom slučaju, pre nego što počnete uzgoj lavande treba da imate na umu da lavanda treba da ima suvlju zemlju, neutralnu ili alkalnu, koja treba da bude dosta propusna. Lavandu zaista treba s merom zalivati, jer naročito kod lavande važi ona stara „manje je nekad više”. Lavanda ne mora da se đubri, jer nije zahtevna kao druge biljke kada su u pitanju hranljive materije.A ukoliko ipak rešite da joj nešto dodate, onda bi trebalo odabrati đubrivo koje je lako i krečno.

Temperatura i podrezivanje

Da bi ova biljka kod vas zaista lepo uspevala, za uzgoj bi trebalo da joj omogućite temperaturu od barem oko 20°C. Najzadovoljnija će biti preko leta na suncu. Ako želite da ima što više cvetova, morate je redovno podrezivati.Podrezivanje biljke je veoma bitno za uzgoj. Podrezivanje lavande se preporučuje ne samo zbog obilnog cvetanja, već i zato da biljka ne stvara seme, zahvaljujući čemu će naredne godine imati više snage za nove cvetove.

Sađenje i razmnožavanje

Ne sme se zaboraviti ni na pravilno tempiranje. Preko leta možemo samo da uživamo u lavandi i da je beremo, ali najbolje vreme za sađenje ili razmnožavanje lavande je april. Saditi se može iz semena ili pomoću rasada koje možete nabaviti u svakom kvalitetnijem rasadniku. Seme se na proleće poseje u posudu i kad pusti izdanke (oko 10 cm), treba ih rasaditi direktno u leju.Ako ste propustili proleće bolje je da uzgoj počnete sledeće godine. Već od prve godine je neophodno lavandu proređivati. Ukoliko to ne biste redovno činili, može se desiti da biljka, osim par listova, na vrhu bude potpuno gola. Glavno proređivanje se obavlja na prelomu mart/april, kada bi biljka trebalo da se skrati za 1/3, ali na takav način da na grančicama ostane po nekoliko listova.

Lavanda zimi

Ne treba se plašiti zime. Lavanda u našim uslovima prezimljuje veoma dobro. Samo na većim mrazevima, odnosno ako temperatura padne ispod 8°C, treba je pokriti izlomljenim granama četinara, a koren zagrnuti kompostom.

Lavanda kao lek

Nema potrebe da svaki čas trčite u apoteku, kad ste okruženi prirodnim lekovitim materijama. A upravo lavanda, može pomoći u rešavanju niza zdravstvenih tegoba. Otkrićemo vam zbog čega je izvanredna i za šta se sve može upotrebiti kao lek.

Suvišno je pominjati da je lavanda najbolji lek za sve one koji pate od nesanice, lošeg raspoloženja ili depresija. Izvanredno smiruje i pomaže da se zaspi, i za tu namenu je ova biljka bolja od svih drugih. Materije koje ona sadrži, naime, deluju na centralni nervni sistem, tako da je lavanda u tom smislu neprevaziđena. Zahvaljujući tome, lavanda kao lek pomaže kod svih stanja uznemirenosti, nervoze, histerije, glavobolje i migrena. Pomaže i kod bolesti vožnje i vrtoglavica, pa čak i kod iscrpljenosti od posla i preteranog stresa. Sve one materije koje smiruju, istovremeno sputavaju i razvoj bakterija, pa su se dobro pokazale kao lek kod spazama želuca i prilikom rekonvalesncije. Ukoliko su vaše tegobe nervnog orekla, lečenje lavandom će biti izuzetno pešno. Lavanda će vam pomoći i kod unkcionalnih poremećaja epigastrijuma, osetljivog želuca i žuči.Lavanda kao lek reguliše rad creva i intenzivira lučenje žuči. Ženama pomaže kod obilnih menstruacija, menstrualnih bolova, pa čak i kod PMS-a. Veoma je efikasna i kod srčanih tegoba i kašlja. Isto tako sprečava skupljanje vode u organizmu.

Alternativna ispomoć

Iscelitelji često ovu biljku koriste kao lek kod upale nerava, reumatizma ili kostobolje.Lavanda se kao lek kod ovih tegoba uglavnom koristi u obliku masti, dok se čaj od lavande preporučuje kako za smirenje, tako i za lupanje srca. A i kad idete na godišnji odmor, ponesite lavandu sa sobom, jer je ona izvanredna za lečenje izgoretina. Zaceljuje kožu izgorelu od sunca, a pomaže i kod rana koje teško zaceljuju, kao i kod osipa, ekcema, gljivica i dermatitisa. Jednom reči, lavanda je u domaćoj apoteci univerzalni lek za prvu pomoć.

cajeviza.net