Thursday, April 25, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Bugenvilija uzgoj, sadnja, razmnožavanje

Bugenvilija uzgoj

Bugenvilija je rod trnovitih ukrasnih loza, žbunja i drveća sa prolećnim listovima nalik na cvetove koji se nalaze blizu cvetova. Ova puzavica nalik na žbun se penje uz zidove i druge vidove oslonca, i ”vraća” se svake godine ako nije izložena niskim temperaturama. Različiti autori prihvataju između 4 i 18 vrsta u ovom rodu. Ovo su izvorne biljke Južne Amerike iz Brazila zapadno do Perua i južno do južne Argentine.

Gajenje bugenvilije

Bugenvilija je popularna ukrasna biljka u većini područja sa toplim klimatskim uslovima. Grad Lokarno u Švajcarskoj, sa svojom blagom mediteranskom klimom, poznat je po svojim bugenvilijama.

Bugenvilija cveta od juna do kraja oktobra, a u kućnim uslovima u toku leta i rane jeseni. Cvetovi ove prelepe biljke se razvijaju na vrhovima izdanaka. Mali neugledni cvetovi se nalaze unutar velikih brakteja, koje mogu biti različitih boja i veličina. Najkrupnije cvetove ima narandžasta Bugenvilija peruviana, koju nazivaju još i trobojna, jer su njene brakteje crvene boje nalik na ciglu, koja kasnije prelazi u crveno-narandžastu, a pri precvetavanju u ružičasto- naranžastu. Ružičasto-ljubičasta je Bugenvilija glabra. Cvetovi ostalih sorti mogu biti beli, žuti, ružičasti, narandžasti, crveni ili ljubičasti.

Bugenvilija uspeva na mestima koja su topla i relativno suva. Ako ste u hladnijoj i vlažnijoj zoni, vaša bugenvilija može da raste ako je posadite u loncu i odnesete u zatvoren prostor preko zime.

Bugenvilija raste veoma brzo. U vrtu može da poraste i do 6 m, a u kućnim uslovima do 3 m. Na njenim granama se nalaze brojne polusavijene bodlje, koje su zapravo njena prirodna adaptacija za pridržavanje među granama drveća.

Bugenvilija najbolje uspeva kada noćna temperatura ne pada ispod 16° C i kada dnevne temperature ne prelaze 38° C.

Sadnja bugenvilije

Iskopati rupu toliko duboku kao koren ove biljke. Dodajte visoko-fosfatno đubrivo u rupu da promoviše rast korena i koje će pomoći da cveće cveta. Uzmite svoju biljku iz kontejnera i posadite je u iskopanu rupu.

Ako želite da se bugenvilija popne uz oslonac ili zid, budite sigurni da je posadite u blizini tog objekta.

Ako sadite vašu biljku u kontejneru, pobrinite se da izaberete onaj sa dosta odvoda, pošto bugenvilija mrzi da je potopljena u vodi.
Održavanje bugenvilije

Zalivajte je štedljivo. Ova biljka će oslabiti sa previše zalivanja, zaključno sa rastom svog lišća umesto cveća. S druge strane, puštajući da se zemlja isušuje, vi ćete izazvati da biljka bude pod stresom. Nađite zlatnu sredinu – zalivajte je dovoljno da zadržite zemlju vlažnom, ali ne toliko da biljka pliva u vodi.

Đubrite je redovno. Hranite biljku sa đubrivom na svakih nekoliko meseci da bi cveće cvetalo. Previše često đubrenje može dovesti do toga da biljka raste prilično snažno, tako da ako smatrate da postaje prevelika, smanjite đubrivo.

cajeviza.net