Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Srce vam jako i ubrzano lupa? Evo kako ga usporiti u minuti bez lijekova

Često vam se događa da dobijete napad jako ubrzanog “lupanja” srca uslijed stresa ili bez vidljivog razloga? To je česta pojava koja se podjednako događa muškarcima i ženama u svim životnim dobima. Osjećaj je jako neprijatan i svi ga želimo što prije zaustaviti. Predložit ćemo vam tri jednostavna načina koja možete izvesti za manje od minute i pomoću kojih možete brzo djelovati na vaš puls i usporiti ga.

Metoda hladnom vodom

Potrebna vam je jako hladna voda, što hladnija, po mogućnosti ledena. Sve što trebate uraditi kada vam je puls ubrzan jeste udahnuti duboko i uroniti lice u hladnu vodu i ostati tako što je duže moguće. Ovaj postupak stimulira vaš živac vagus koji djeluje na usporavanje srčanog ritma. Kada držite lice u hladnoj vodi tijelo šalje signal usporavanja metabolizma poznat kao reflex ronjenja koji uzrokuje i brzo smanjenje broja otkucaja srca. To je isti reflex koji pomaže nekim ljudima da prežive dugi period vremena u hladnoj vodi tako što im se uspori tjelesni metabolizam.
2. Vrlo duboko disanje
Udahnite jako duboko, do točke da niste u stanju dalje uzimati zrak. Nakon toga brzo izdahnite zrak iz pluća. Ponavljajte postupak dok god je potrebno. Nije dovoljno samo duboko disanje. Samo duboko disanje neće usporiti srce, potrebno je udisati do krajnjih granica pluća znatno više od samog dubokog disanja. Samo će takav način disanja djelovati na usporenje pulsa.

Valsalva manevar

Udahnite srednje jako. Zatvorite nos i usta i pušite jako u sebe bez izbacivanja zraka kao da se naprežete na wc-u. Zadržite ovaj pritisak koliko možete izdržati. Nakon toga izdahnite zrak i opustite se. Možete osjetiti laganu vrtoglavicu od ovoga, ali to je normalno.
Pokušajte svaku od ovih metoda po nekoliko puta prije nego pređete na sljedeću. Nakon nekog vremena sami ćete zaključiti koja vam najviše odgovara, pomaže i koliko brzo i učinkovito smirujete “lupanje” srca.

Ipak ukoliko često imate epizode s ubrzanim otkucajima srca te one traju 20 ili više minuta, osjećate nesvjesticu, bolove i druge tegobe potražite medicinsku pomoć.

ZdravljeBEZdoktora.com