Thursday, March 28, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Pita sa kajsijama

Sastojci: 300g brašna, 100g šećera, 1 kvasac, 70g rastopljenog margarina, prstohvat soli, 75ml mleka.

Fil: 500g oljuštenih kajsija, 2 kesice vanilin šećera, 1 kesica preliva za voćne torte, 2 jaja, 1dl slatke pavlake, malo pekmeza od kajsija.

Izmrviti kvasac, dodati dve kašike malo zagrejanog mleka, kašiku šećera i malo brašna. Izmešati i ostaviti da kvasac uskisne. Brašno prosejati u činiju, dodati malo soli, dve kašike šećera i sve promešati. Sipati rastopljeni margarin i kvasac. Mesiti uz postepeno dodavanje mleka. Dasku posuti brašnom i nastaviti sa mešanjem testa. Testo ostaviti 10 minuta da odstoji na toplom mestu. Razviti oklagijom testo i staviti u kalup koji je premazan sa malo margarina i posut brašnom. Na testo poređati sečene kajsije i ostaviti da stoji 10 minuta.

Pripremiti preliv. Razbiti jaja, dodati preostao šećer, malo izmutiti, dodati vanilin šećer i preliv za torte. Sve još malo promešati dodavajući slatku pavlaku. Po potrebi kajsije posuti šećerom ako nisu dovoljno slatke i preko njih preliti preliv od jaja i slatke pavlake. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći oko 30 minuta odnosno dok se preliv na kajsijama stegne.

Pečenu pitu premazati zagrejanim pekmezom.

PRIJATNO

Bebine kuhinje.