Saturday, April 20, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Hristov venac – biljka nestvarno lepih cvetova

Isusov venac ili Hristov venac (lat. Passiflora caerulea) je biljka penjačica koja tokom leta cveta, rađajući vrlo interesantne, atraktivne cvetove bele, ljubičaste ili crvene boje, od kojih svaki traje 24 časa. Moze da naraste i do 3 metra u visinu i 2 u širinu ako se penje uz rešetke, a može se plesti i u venac. Od 18. veka, otkada su je pronašli misionari u Južnoj Americi, smatra se da cvet simbolizuje raspeće. Pet peludnica predstavlja 5 Hristovih rana, trodelni tučak 3 eksera, a niti oko prašnika krunu.

Ima više vrsta biljke Isusov venac, a za uzgajanje u kući, kao saksijsko cveće, povoljna je jedino Passiflora caeruela. Ostale pasiflore gaje se napolju, a u krajevima sa blažom klimom prezimiće bez problema i na otvorenom, obzirom na to da su žilave i dugotrajne biljke. Tokom godine mogu pustiti izdanke duge i do nekoliko metara.

Ova biljka penjačica obožava mesta sa puno sunca, ali zahteva i redovno zalivanje, pogotovo tokom leta, kada cveta. Potrebno joj je hranljivo tlo i odgovarajući oslonac – štap, žica, stub ili merdevine, koje će joj omogućiti lep rast.

Treba ih smestiti na mesto gde će imati dovoljno sunca, najbolje negde u zavetrinu, na balkone ili na prozore. Tokom celog leta javljaju se cvetovi, ali ako je leto kišno ili sa malo sunca, cvetanje može izostati. U doba rasta, biljku je potrebno svakodnevno zalivati, a tokom zime dok miruje biće dovoljno i jednom nedeljno. Potrebno ju je svake dve nedelje u doba intezivnog rasta prihraniti.

Svakako je držite u loncu i nemojte je presađivati svake godine jer bolje cveta ako joj je koren sputan. Možete lonac i ukopati u zemlju, a kad temperature padnu ispod 6 stepeni trebalo bi je iskopati i smestiti na mesto gde će prezimiti ako ste u krajevima gde su zime jake. Početkom proleća potrebno je dobro skratiti stare izdanke.

Razmnožava se najjednostavnije odelivanjem mladih izdanaka, koji već imaju i svoj koren tokom maja ili juna. Nova biljka lako se može dobiti i iz pelcera, tako što se pelcer mladog izdanka od oko 15 cm zabode u mešavinu komposta i peska, stavi na prozračno, toplo i senovito mesto.

Postoji verovanje da cveće Isusov venac pozitivno deluje, pogotovo na parove koji otežano dolaze do potomstva. U svakom slučaju, ova ne mnogo zahtevna biljka će Vam podariti toliko lep, gotovo egzotičan cvet izuzetno prijatnog mirisa, da neće biti lepšeg ukrasa u Vašoj sobi ili terasi.

virtualnigrad