Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

DIVIZMA Verbascum thapsus – LEKOVITA BILJKA

Biljka krupnih, zlatnozutih cvetova, cveta celog leta. Raste na osuncanim, oceditim mestima, pored puteva i na kamenitim trerenima.

Ovu magicnu biljku, koju kod nas smatraju korovom, nosio je Odisej kao zastitu od cini carobnice Kirke. U doba Rimljana smela se brati samo uz magicne reci, a hriscani su osvestanim buketicima, u kojima se divizma obavezno nalazila, kadili kuce na dan svetog Jovana… Lekoviti su cvetovi, od kojih se spravlja slatkast, blago aromatican caj zute boje, sa mirisom meda. Koristi se najcesce kao lek kod bolesti disajnih organa, ali i kod reumaticnih oboljenja i kao diuretik. Za spoljasnju upotrebu koristi se za zaceljivanje rana i ublazavanje upala ociju i usiju. Mirisni cvetovi se upotrebljavaju za aromatizaciju likera. Omeksavaju i neguju kozu, pa se primenjuju i u kozmetici, u kremama i parnim kupkama za lice, a jak caj od cvetova svetloj kosi vratice sjaj.

Cvetovi se beru od juna do septembra, rano ujutro, posto se rosa osusi i to pre nego sto se sasvim otvore. Beru se samo krunisni listici, bez casice. Cvetove treba odmah rasprostrti radi susenja, kako ne bi uveli i izgubili svoja lekovita svojstva.

OBLOGE ZA RANE I OPEKOTINE Isitnjeni i zgnjeceni cvetovi, pomesani sa medom, hlade opekotine i ublazavaju bol.

OBLOGE PROTIV UPALE OCIJU Pregrst cvetova preliti soljom vrele vode. Tecnost procediti u cistu posudu, u njoj namociti gazu, u koju se zatim uviju i popareni cvetovi.

LEKOVITO ULJE ZA OCI I USI Saku svezih cvetova ubaciti u bocu i preliti maslinovim ili bademovim uljem. Ostaviti na toplom mestu 4-6 nedelja. Uljem se mazu oci 2-3 puta dnevno. Narocito je korisno za ljude koji mnogo vremena provode ispred racunarskih ili tv ekrana. 3-5 kapi ukapanih u bolno uvo ublazice bol i otkloniti slusne smetnje.

filmpublikart