Thursday, April 18, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Afrički ljiljan (Agapanthus africanus) sa atraktivnim cvetovima

Agapantus je poreklom iz Južne Afrike. To je veoma lepa biljka koja celo proleće i leto ulepšava cvojim cvetom naše vrtove. Nije osetljiva i njeno gajenje je vrlo jednostavno. Ne treba je presađivati svake godine, već svake druge ili treće u plodnu klijališnu zemlju izmešanu sa peskom. Cvet joj je bele, svetlo plave, tamno plave i ljubičaste boje. Ima ih i sa prelepim duplim cvetovima.

Najpogodnije joj je mesto sunčano i traži leti obilnije zalivanje. Biljke se prihranjuju đubrivom sa produženim dejstvom, koje može da deluje od osam do deset nedelja. Prihrana je naročito važna tokom perioda vegetacije, odnosno od aprila do kraja avgusta. Posle precvetavanja obavezno isecite cvetnu stabljiku.

Iako vodi poreklo iz toplih krajeva, biljka je veoma otporna i može da podnese kratkotrajne mrazeve sa temperaturama i do minus pet stepeni. Ukoliko je zima blaga, Agapantus prekrijte slamom, suvim lišćem i starim novinama, a zimzelene vrste unesite u prostoriju u kojoj je temperatura između pet i deset stepeni. Ukoliko biljka prezimljava na višim temperaturama, naredne godine cvetanje će biti slabije ili će potpuno izostati. U zimskim mesecima zalivanje treba redukovati, a kod vrsta koje odbacuju listove od septembra do marta potpuno obustavite zalivanje.