Saturday, April 20, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Nevenovo ulje – lekovita svojstva za lice i kosu – recept za lako pravljenje

Cvet nevena se godinama koristi kao biljni lek za mnoge bolesti, zbog čega se i ekstraktuje nevenovo ulje. Sastojci iz ove biljke se koriste i za bojenje, kao i za dodavanje ukusa prilikom kuvanja.

Za šta je dobro ulje nevena ?

Pročitajte zašto koristiti nevenovo ulje kao lek i koja pozitivna svojstva ima na vaš organizam.Nevenovo ulje kao lek može da se koristi spolja na koži ili da se konzumira.

Nevenovo ulje za lice

Nevenovo ulje za lice koriste mnogi a da nisu ni svesni toga jer se nalazi u mnogim kremama za negu kože.Zato ovo prirodno ulje ima podjednako ili bolje dejstvo na lice od mnogih skupih krema. Nevenovo ulje za lice uspešno deluje protiv svih problema sa kožom podmlađuje je i eliminiše nepravilnosti uključujući i fleke.Ako koristite nevenovo ulje za lice imaćete glatku kožu koja je hidrirana i savršeno tonirana.Redovna upotreba deluje protiv starenja kože, smanjuje pojavu bora i smanjuje ožiljke.
Ulje nevena protiv akni.

Nevenovo ulje za akne će vam sigurno pomoći, ono čisti masnu kožu koja je često uzrok za akne i podstiče cirkulaciju.

Antiupalna svojstva nevenovog ulja odlično deluju u borbi protiv akni. Na kliničkom istraživanju Univerziteta u Sao

Kako da sami napravite nevenovo ulje?

Kako biste izbegli hemikalije koje se obično nalaze u kupovnim uljima, napravite sami ulje od nevena. Iako ne možete napraviti čisto ulje u kućnim uslovima, cvet nevena možete iskoristiti za dobijanje moćnog esencijalnog ulja nevena. Ovaj recept dovoljan je za višemesečnu količinu nevenovog ulja.
Recept za nevenovo ulje

Sastojci:220g sušenog cveta nevena, 470ml organskog ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 staklena tegla.

Možete da koristite i polovinu i četvrtinu ovih sastojaka za manje količine.
Uputstvo:
Stavite osušene cvetove u teglu i sipajte tek toliko ulja da pokrije cveće. Protresite teglu da sjedinite ulje i cvetove. Ostavite da odstoji sat vremena. Dodajte još ulja, tako da ostane samo prst “praznog prostora” do vrha tegle. Promešajte i zavrnite poklopac, pa čuvajte teglu na prozoru, na direktnoj sunčevoj svetlosti.

U toku sledećih 3-6 nedelja, svakog dana dobro promešajte teglu. Kada ulje poprimi žutu boju i dobije orašastu aromu, procedite cveće i sipajte ulje u manje posude. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Videli ste da nije teško napraviti nevenovo ulje za koje ste sigurni da znate sadržaj.Napravite svoje ulje od nevena uz pomoć recepta koji smo ovde podelili i izborite se sa ekcemima, osipima i raznim infekcijama. Ulje nevena koje se koristi za lečenje mišićnog spazma, koristi se i kao prevencija akutnog dermatitisa izazvanih zračenjem.

Uprkos tradicionalnoj upotrebi nevenovog ulja za lečenje poremećaja na koži, stručnjaci kažu da nema dovoljno podataka koji bi podržali ove tvrdnje. No, u narodu se neven preporučuje za lečenje rana, osipa od pelena, analnih fisura, ušnih infekcija, čira na nozi, spazma mišića, vaginalne atrofije, povišene temperature, hemoroida, varikoznih vena, upale kože izazvane zračenjem, kod krvarenja iz nosa i menstruacije.Nevenovo ulje se, osim za lečenje, koristi i za kuvanje.

cajeviza.net