Saturday, April 20, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Cveće azaleja – uzgoj u bašti i saksiji

Ništa nije lepše od rascvetalog grma azaleja u proleće. Ove žbunaste biljke postoje u toliko boja, da ćete sigurno naći onu koja odgovara vašim potrebama. Azaleje čine svaki pejzaž zanimljivim, dodaju mu lepe boje, a mogu se lako uzgajati u gotovo bilo kojoj bašti ali i u saksiji.

Kako da uzgajate i negujete azaleje

Uzgajanje i briga o ovom cveću je zaista lak posao. Ali, ako vas zanima sadnja azaleja u bašti, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Pravilna nega o azalejama

Da bi azaleje bile zdrave, morate im obezbediti pravo mesto za sađenje i voditi računa o njima. Azaleje najbolje izgledaju kada se zasade same; ali, masovna sadnja može da izgleda dobro na većim površinama, pogotovo na šumovitim područjima. Pošto je cveće na azalejama rasprostranjeno po celom grmu, jako lepo izgledaju kada ih zasadite iza nekih četinara- borova na primer, jer ta kombinacija ublažava rascvetali grm koji može nekada delovati suviše napadno.

Azaleje treba saditi u proleće, na mestu koje je samo prošarano suncem, dakle, sa više hlada. Potpuno izlaganje suncu može izgoreti listove, a totalni hlad će im uskratiti svetlost, zbog čega će slabije cvetati i sporije rasti.

Najbolja zemlja za azaleje

Azaleje imaju plitak koren, i potrebna im je kisela zemlja koja se dobro suši. Ako nemate dobre uslove za ceđenje zemlje, posadite ih u izdignutom položaju. Azaleje mogu dobro uspevati u velikim saksijama. Pre sađenja, zemlju obogatite kompostom. Sačuvajte vodu tako što ćete održavati temperaturu zemlje, redovno čupati korov, i svake godine praviti pokrivač za zagrtanje od kore četinara ili opalih iglica sa bora. Ali, ukoliko zemlja nema dovoljno azota, đubrenje će biti neophodno, kako biste biljkama obezbedili sve neophodne hranljive materije. Simptomi deficijencije nutrijenata kod azaleja vide se u manjem rastu, manjim listovima zeleno-žute boje, i ranom opadanju listova. Ukoliko je potrebno, đubrenje bi trebalo obavljati u kasno proleće, do rane jeseni.

Kako brinuti o azaleji u saksiji ?

Azaleje u saksiji: azaleje spadaju u vresove, što znači da dobro uspevaju u kiseloj zemlji, pH vrednosti između 5.0 i 6.0. To je dobra strana uzgajanja azaleja u saksijama, jer lako možete kontrolisati kvalitet zemlje. U cvećari ili na pijaci tražite zemlju za biljke kojima prija kisela zemlja, ili napravite svoj miks! Pomešajte običnu zemlju sa korom borova, u razmeri 50:50. Zasadite svoj žbun azaleja u saksiju u kojoj ima dovoljno mesta za rast i širenje korena, i ne zaboravite da će manja posuda ograničiti rast biljke.

Saksija mora da ima barem jednu rupu za drenažu, jer azaleje mogu da istrunu u zemlji koja se loše cedi. Zasadite je na istu dubinu u kojoj je bila kada ste kupili biljku. Ako je posadite preduboko, kruna može početi da truli. Dobro je zalijte čim je zasadite, pa prekrijte gornji sloj zemlje pokrivom za biljku, kako bi koren ostao vlažan i hladan.

Azaleje nabolje uspevaju na mestima na kojima su izložene suncu tokom jutra, a popodne imaju hlad. Mesto sa prošaranim zracima sunca je takođe dobro. Azalejama ne prija totalni hlad ili potpuno izlaganje suncu, kao ni temperature preko 29 stepeni. Ipak, one su vrlo izdržljive i podnose hladnoću, ali biljke u saksijama su više izložene ovakvim vremenskim uslovima. Zaštite svoju biljku tokom zime, ili je unesite unutra sve do proleća.

Zalivajte azaleje u saksijama kada god je gornji sloj zemlje suv na dodir. Obilazite ih svakodnevno tokom toplih, suvih dana; azaleje u saksiji se brzo suše. Ako možete, za zalivanje koristite kišnicu. Kišnica je manje alkalna od vode iz slavine. Nahranite biljku đubrivom za kiselu zemlju svakog meseca, od proleća do kasnog leta. Ili, koristite đubrivo koje se sporije razgrađuje, nekoliko puta tokom sezone. Otkinite izumrle cvetove čim ih primetite, kako bi nastavile da cvetaju i lepo izgledale. Orežite azaleje nakon cvetanja, kako biste održali željeni oblik i veličinu grma. Nemojte dugo čekati da biste ih orezali, jer tako možete smanjiti broj cvetova u sledećoj sezoni.

Kako orezivati azaleje

Orezivanje

Za održavanje kompaktnijeg izgleda, ili za žbunastiji rast, orežite azaleje nakon sezone cvetanja. Odvojte vreme da skratite sve grane, pa ćete tako pomoći obnovu čak i onih biljaka koje su zapuštene i zarasle. Održavajte azaleje zdravima tokom sezone rasta, pa ćete imati pregršt lepih pupoljaka, svakog proleća.

Česte bolesti i štetočine na azalejama

Iako su azaleje generalno zdrave biljke i uz pravilnu negu, retko imaju probleme sa štetočinama, postoje neke bolesti i problemi. Insekti koji mogu napadati azaleje su mrežaste stenice i paučinari. Mrežaste stenice će verovatnije napadati ono žbunje koje raste na mestu sa puno sunca. Propadanje latica, mrlje na listovima i truljenje korena su bolesti koje se vezuju za ove listopadne grmove. Držite azaleje na mestu na kom se zemlja dobro suši i trošite manje vode tako što ćete pokriti zemlju, pa ćete smanjiti i šanse da oštetite biljku.

izvor: cajeviza.net