Thursday, April 25, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Ljiljan – simbol lepote milosrđa i bezuslovne ljubavi

Na, do 1 metar visokim lisnatim stabljikama pojavljuje se odjednom vise lijevkastih cvijetova u bijeloj, zutoj, narandjastoj i crvenoj boji, sa 5 – 6 tuckova punim zutog praha. Raste u skoro svim nasim vrtovima, ali i ljubitelji cvijeca koji nemaju vrt mogu uzivati u ovom kraljevskom cvijecu. Od mnostva hibrida mogu se pronaci nize vrste koje se mogu posaditi u lonce ( saksije ).

Posadi se u periodu februar – mart u saksiju promjera najmanje 20 cm. Ispod substrata (zemlje ) je potrebno napraviti drenazu od sljunka i pjeska. Lukovice u razmaku od 5 cm pokriti sa najmanje 15 cm zemlje ( u visinu ). Lagano zalijevati i drzati napolju na suncu. Od maja do septembra obilno zalijevati. U maju obilno nadjubriti. Kada biljke narastu ucvrstiti ih sa pomocnim stapovima da se ne bi slomile. Ocvale cvijetove odstraniti. U oktobru – novembru stabljike odsjeci. Prije velike zime unijeti u kucu i na tamnom hladnom mjestu ostaviti da prezimi. Svake dvije godine posaditi u novu zemlju. Raznmozava se sjemenom, dijeljenjem ( prema vrsti ).

Ljilanovo ulje se u domacoj medicini upotrebljava kao lijek za opekotine.

Oprezno: Lukovice ljiljana su otrovne !

Na kraju, par reči o bojama! Bele ljiljane poklanjamo onda kada želimo da naglasimo nečiju dobrotu i neiskvarenost, na ovaj način direktno dajemo do znanja da smatramo da je osoba iskrena, a da su naše namere časne i bez skrivenih motiva. Često se upravo zbog toga daruju porodiljama, i prenose našu želju da beba, baš kao i novopečena mama, bude lepa i zdrava. Crveni ljiljani su znak ljubavi, oduševljenja i pažnje, dok su narandžasti znak sreće i radosti. Ružičasti se vezuju za bogatstvo, prosperitet, mladost i živahnost, dok se takozvani tigrasti ljiljan uzima kao znak ponosa. Najmanje popularna boja je žuta, za koju se veruje da (osim radosti) simboliše i neozbiljnost, bežanje od obaveza, pa čak i ljubomoru.

prirucnik za cvece