Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Zevalica – Antirrhinum hybrida

Zevalica je sredozemna biljka koja je popularna zbog formi i jarkog kolorita cvetova. U narodu je zovu i žabica, zbog cveta, koji kada se pritisne sa strane otvori se kao da zeva i liči na žabicu.

Zevalica je jednogodišnja biljka.

Doba cvetanja:U cvetnjake unose snazan kolorit, a prednost im je u tome sto intenzivno cvetaju u rano prolece u bojama koje u ovom periodu inace retko nalazimo.

Miris biljke: Blagi miris koji se siri privlaci leptire i bubamare.

Preporuka za sadnju: u kombinaciji sa spomenkom i alisumom pravi lepe sarene tepihe. Visoke zevalice mogu se saditi kao pozadina naiskim zelenim cetinarskim zbunovima.

Svetlo: Izuzetno je pogodna za sadnju na potpuno osuncanim povrsinama, ali dobro podnosi i manju senku…

Temperatura: Temperatura na kojima zevalice rastu su izmedju 10 i 21C. na visim temperaturama cvetanje postaje slabije, ali se pojacava ukoliko redovno odstranjujete semene caure. Vrlo dobra osobina zevalica je da odlicno podnose temperature do minimalno 5C. Ovo nam govori da ih je vrlo lako gajiti i u periodu kada druge prolecne cvetnice ne mozemo da sadimo u vrtu.

Presadjivanje: Vrlo je vazno da zemljiste pre sadnje pripremi na adekvatan nacin. Danas je moguce u polljoprivrednim apotekama naci velika pakovanja i do 250l. tresetnih supstrata. Unosenjem ovih treseta u zemljiste znacajno se poboljsava vodnovazdusni rezim koji utice na kvalitetno formiranje korena. Na vreme posadjene biljke koje se dobro ukorene do juna meseca, vrlo lako ce preziveti letnje zege i intenzivno ce cvetati do duboke jeseni.

Orezivanje: Osim skidanja precvetalih cvetova, dodatno orezivnaje nije potrebno.

Razmnozavanje: Razmnozava se semenom, zevalicu nije lako proizvesti u kucnim uslovima.

Zalivanje: Umereno zalivanje doprinosi da se biljke brzo i lepo zakorene.

Prihranjivanje: prilikom obrade zemljista dodajte oko 5l tresetnog supstrata na 1mkvadratni. Na ovaj nacin dugotrajno cete resiti ishranu biljaka. Sa rastom i razojem biljek trose i hranjive materije iz zemlje i potrebno ih je nadokanaditi kako cvetanje ne bi smanjivalo intenzitet.

forumcvecara