Friday, April 26, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Begonija – ukras bašte i doma

Begonija je rod višegodišnjih svrivenosemenica iz porodice Begoniaceae.

Begonija cvate u svim mogucim bojama ( osim plave i lila). Cvijetovi su i do 10 cm promjera veliki, jednostavni ili obilno ispunjeni. Pored toga postoje i dvobojnr vrste. Biljke su, prema vrsti, razlicite visine, a postoje i visece vrste koje su interesantne na balkonu.

Begonija ima vise vrsta. Najpoznatije su begonije koje rastu iz krtole. Pored njih su jos rasprostranjene ledene begonije koje su uglavnom kucne jednogodisnje biljke.

Karakteristika begonija su nepravilni skoro zguzvani listovi i bogato razvijeni cvjetovi.

Begonija koja raste iz krtole je veoma pogodna za sadjenje na balkonu. Krtola se u periodu februar-april posadi u zemlju (oko 5 cm dubine) i na temperaturi 18-22°C ostaviti da naraste. Kada se formiraju listovi biljku treba iznijeti napolje, alipri hladnom vremenu ponovo zastititi ( po potrebi unijeti unutra).U toku rasta obilno zalijevati i djubriti.Kada procvate stititi od vjetra . Ocvale cvjetove redovno odstranjivati. Od augusta postepeno manje zalijevati, do oktobra djubriti da bi se krtole dobro razvile. Od septembra ne odstranjivati suhe listove, nego pustiti da se biljka postepeno susi.Kada pocnu prvi mrazovi biljku odsjeci na 2-3 cm visine i krtole pazljivo izvaditi iz zemlje. Ostaviti da sezemlja osusi i tek kada su posve suhe pazljivo ih zamotati u novinski papir ili u piljevinu i ostaviti na suhom, tamnom i hladnom – do 10°C – mjestu.

prirucnikzacvece