Friday, March 29, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Cveće kalanhoja – simbol ljubavi

Cveće kalanhoja tokom tmurnih zimskih meseci ovaj sukulent nedeljama raskošno cveta. Naziva se i boginja suza jer je po legendi rođena iz suza jedne boginje, pa se stoga poklanja kao simbol ljubavi.

Kada kupite buket lala, možete da budete skoro sasvim sigurni da potiču iz Holandije. A ako je cveće kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana) pronašla put do vašeg prozora, najveća verovatnoća je da je poreklom iz nekog danskog rasadnika.

Više od 40 miliona primeraka ove slatke trajnice proizvodi se godišnje u toj zemlji. Danci su mnogo toga uradili i za razvoj novih sorti.

Na svom prirodnom staništu, u vlažnim planinskim šumama Madagaskara, kalanhoja cveće raste kao sukulentni polužbun. I mnoge vrste ovog velikog roda odomaćile su se u našim krajevima. Sve one pripadaju familiji krasula.

KALANHOJA CVEĆE

Nekada je cveće kalanhoja imala isključivo crvene cvetove.

Danas se paleta boja kreće od bele, žute,narandžaste i boje lososa do ljubičaste i bordo. Osim toga, postoje i primerci s punim i zvonastim cvetovima. Kalanhoja cveće je biljka koja je vrlo draga i popularna među cvećarima zbog dugotrajnosti svojih cvetova i privlačnog lišća, dok je uzgajivači vole jer veoma brzo procveta i može se prodati u velikoj meri tokom božićnih i novogodišnjih praznika uz ostalo sezonsko cveće. Zato nije čudo da je biljka u međuvremenu postala izuzetno omiljena medu ljubiteljima cveća.Njeni su listovi mesnati i široki, ovalnog oblika,sa nazubljenim krajevima,listovi se pojavljuju duž stabljike, nežni su pa se lako otkinu.

Kalanchoe se lako i jednostavno gaji, potrebna joj je toplina i ne zahteva preteranu brigu.

KALANHOJA NEGA

Kalanhoja prilično sporo raste, prosečna visina joj je od 20-40 cm, a stabljika starije biljke postaje drvenasta. One imaju sposobnost da u svojim mesnatim listovima akumuliraju vodu, pa mogu da prežive i na veoma sušnim mestima.Dobro podnosi centralno grejanje jer joj veoma odgovara suv vazduh.
Ove cvetnice se zbog toga ne moraju često zalivati. Dajte im vodu tek kada je zemlja u saksiji isušena. Pored toga, cveće kalanhoja voli sunčano stanište,ali i tu treba da budete pažljivi jer će jako sunce tokom leta obojiti zelene listiće u crveno. Kada kalanchoe succulent precveta, najčešće se baci u smeće.
Ukoliko želite da je zadržite i pospešite njeno ponovno cvetanje, morate znati da ona pripada biljkama koje vole kratak dan. Počinje da cveta tek na zimu, kada su dani kraći i kada nema puno svetlosti.To ćete postići i ako biljku držite 20 dana po 14 sati u tami tako što ćete je od 18 sati uveče do osam sati sledećeg jutra prekriti kartonom. Ipak, tokom noći potrebno joj je hladnije mesto oko 15-16°C, a preko dana oko 22-24°C.Nemojte da se začudite ako vaše cveće kalanhoja vremenom počne da raste u visinu. Sredstvo za sabijanje kojim se biljka tretira u rasadniku i koje se koristi da bi biljka ostala kompaktna, dejstvo gubi posle dve godine.

cveceza