Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

NEVEN – lekovita svojstva

Jednogodisnja cvetnica, prisutna u gotovo svakom vrtu. Raste gotovo svuda. Samonikla se moze naci na livadama, pasnjacima, pored puteva, a u poslednje vreme sve cesce se gaji u kulturi. Vrlo skromna prema uslovima sredine, dobro uspeva na suncanim mestima, uz umereno zalivanje. Zemljiste ne bira, ali je dobro da ne bude suvise tesko.

Razmnozava se direktnom setvom na stalno mesto. Setva se obavljakrajem marta i u aprilu. Seje se retko, u redove na rastojanju od40 cm. Kada mlade biljke dovoljno izrastu razre|uju se na rastojanje 25 cm. Setva se moze obaviti i u avgustu, ali nesto gusce, a mlade biljke razredjuju se na prolece. Dobro podnosi mraz, ali mu smeta vlaga i hladni zimski vetar. Zato ga kao ozimi usev treba gajiti na zaklonjenom mestu i dobro propusnom zemljistu i po potrebi prekriti zastitnom plasticnom folijom.

Cveta neprestano od juna do kraja oktobra, kada se cvetovi i beru. Vazno je cvetne glavice brati iskljucivo po suncanom vremenu.

Sakupljaju se cvetne glavice, koje se koriste kod stomacnih tegoba, grceva, cira na zeludcu, hemoroida, prosirenih vena, a spolja, u vidu ulja, za ispucalu kozu, zaceljivanje rana i opekotine.

NEVENOVO ULJE

U litarsku bocu staviti 10 supenih kasika svezeg ili suvog cveta nevena. Bocu naliti skoro do vrha suncokretovim uljem (nikako sojinim!). Bocu dobro zatvoriti i ostaviti na suncanom mestu oko mesec dana.

Sadrzaj svaki dan nekoliko puta promuckati. Gotovo ulje procediti u cistu bocu i koristiti.